Το προσωρινό κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε το νέο «οδικό χάρτη»

Το προσωρινό κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε το νέο «οδικό χάρτη»

Το προσωρινό κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε τη Δευτέρα την επέκταση της εντολής του πέρα από την 7η Φεβρουαρίου για να δώσει την ευκαιρία σε ειδική επιτροπή να προχωρήσει στη σύνταξη νέου Συντάγματος το οποίο θεωρείται «κλειδί» στην προσπάθεια μετάβασης της χώρας προς τη δημοκρατία.


Δυόμισι χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η πορεία της Λιβύης προς τη δημοκρατία έχει επανειλημμένα εμποδιστεί από τις διαδοχικές αιματηρές ταραχές και από το προφανή αδιέξοδο στο Εθνικό Κογκρέσο (GNC) το οποίο αδυνατεί να αλλάξει την πολιτική ουσία μιας χώρας που είχε επί σειρά δεκαετιών συνηθίσει να πορεύεται στο δρόμο της ισχύος του ενός ανδρός.

Τα μέλη του Εθνικού Κογκρέσου ενέκριναν τη Δευτέρα το νέο «οδικό χάρτη » που οδηγεί σε πρόωρες εκλογές, εάν η 60μελής ειδική επιτροπή μέχρι το Μάιο προχωρήσει προς την ολοκλήρωση του νέου Συντάγματος. Εάν η επιτροπή προχωρήσει τις εργασίες της το Εθνικό

Κογκρέσο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο και κατόπιν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Η συγκεκριμενοποίηση της εκλογικής ημερομηνίας θα αποφασιστεί από την εκλογική επιτροπή, ανέφεραν τα μέλη του Εθνικού Κογκρέσου.
«Έχουμε εκδώσει τον οδικό χάρτη, δίνοντας τις ακριβείς ημερομηνίες και τώρα θα αφήσουμε το λαό να αποφασίσει», ανέφερε ο Σαάντ Μπενσχαραντά, ανεξάρτητο μέλος του Εθνικού Κογκρέσου.

Πολλοί Λίβυοι έχουν επικρίνει το προσωρινό κοινοβούλιο για την αποτυχία του να προχωρήσει τις εργασίες της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία δεδομένου ότι είχε το χρόνο καθώς εξελέγη για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2012.