ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ο Χαμντίν Σαμπαχί δήλωσε πως θα διεκδικήσει την προεδρία

Αίγυπτος: Ο Χαμντίν Σαμπαχί δήλωσε πως θα διεκδικήσει την προεδρία

Ο αριστερός αιγύπτιος πολιτικός Χαμντίν Σαμπάχι δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις επόμενες εκλογές, τις οποίες αναμένεται ευρέως ότι θα κερδίσει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατάρχης Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.


Ο Σαμπάχι ήρθε τρίτος στις εκλογές του 2012, τις οποίες κέρδισε ο Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος ανατράπηκε τον Ιούλιο από τον στρατό έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της εξουσίας του.

"Η προσωπική μου απόφαση ως πολίτη είναι να είμαι υποψήφιος στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές", δήλωσε ο Σαμπάχι στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του. "Η μάχη του Χαμντίν Σαμπάχι είναι η μάχη της επανάστασης", τόνισε.

Ο Σαμπάχι απέκτησε οπαδούς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 χρησιμοποιώντας την καλή επαφή που έχει με τον κόσμο, με αποτέλεσμα να κερδίσει υποψήφιους που είχαν καλύτερη χρηματοδότηση.

Ο Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον Ιούλιο τον Μόρσι, φαίνεται σίγουρο ότι θα κερδίσει, αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.
Οι προεδρικές εκλογές μπορεί να γίνουν ακόμη και τον Απρίλιο.

Ο Χάσαν Ναφάα, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιου του Καΐρου, δήλωσε πως η απόφαση του Σαμπάχι μπορεί να ενθαρρύνει και άλλους να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, προσθέτοντας πως, αν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι, μια προεδρία του Σίσι θα ήταν πιο ενισχυμένη.
"Τον συμφέρει να κερδίσει με 60% μάλλον, παρά με 90%", τόνισε.