Σαουδική Αραβία: Τους 10 έφτασαν οι αποκεφαλισμοί θανατοποινιτών

Σαουδική Αραβία: Τους 10 έφτασαν οι αποκεφαλισμοί θανατοποινιτών

Ένας Σαουδάραβας υπήκοος ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών αποκεφαλίστηκε σήμερα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αυξάνοντας στις 10 τις εκτελέσεις στο κράτος αυτό από την αρχή του έτους.


Ο Σάλεμ αλ Τζαντάλι είχε ξυλοκοπήσει τον συμπατριώτη του Αμπντάλα αλ Τζαντάλι λόγω μιας διαφωνίας που είχαν με αποτέλεσμα ο δεύτερος να αποβιώσει, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου την οποία αναμετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Εκτελέστηκε στην Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία.

Το 2013 συνολικά 78 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών, διαφόρων εθνικοτήτων, εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο βιασμός, ο φόνος, η αποστασία από το Ισλάμ, η ένοπλη ληστεία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είναι κακουργήματα τα οποία επισύρουν τη θανατική ποινή στο βασίλειο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε επικρίνει έντονα το 2013 τη «σημαντική αύξηση των υποθέσεων στις οποίες επιβάλλεται η θανατική ποινή στο βασίλειο», ενώ διεθνείς ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καλέσει να υπάρξει ένα «μορατόριο» στις εκτελέσεις, οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες κάθε χρόνο στη χώρα.