ΚΟΣΜΟΣ

Προεκλογικό debate για την οικονομία στη Σερβία

Προεκλογικό debate για την οικονομία στη Σερβία

Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η μείωση της ανεργίας, η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και η υιοθέτηση συστημικών νόμων είναι οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί αμέσως μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των σερβικών κομμάτων, που συμμετείχαν σε δημόσια αντιπαράθεση (debate), που διοργάνωσε χθες στο Βελιγράδι το περιοδικό weekly NIN.


Οι πολιτικοί συμφώνησαν ακόμη ότι οι βιομηχανίες στις οποίες θα πρέπει επικεντρωθεί η πολιτική επενδύσεων είναι αυτές της γεωργίας, της επεξεργασίας τροφίμων, της πληροφορικής, της ενέργειας και της εκπαίδευσης.
Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS), Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς επεσήμανε ότι το κόμμα του εστιάζει στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπου όπως είπε, γίνονται τα περισσότερα περιττά έξοδα.
Σημείωσε ακόμη ότι οι υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις συνιστούν ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εισαχθούν τροπολογίες, που να περιορίζουν χρονικά τις πτωχευτικές διαδικασίες στις 60 ημέρες.
Ο κ. Μπαγιάτοβιτς είπε ότι οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να προσδοκάται ότι θα έλθει από ξένους επιχειρηματίες, αλλά μέσω της ανάπτυξης των εγχώριων πόρων και της τεχνολογίας. "Αν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι το φθηνό εργατικό δυναμικό, τότε αυτό θα δημιουργήσει φτώχεια" είπε.