Αναθεωρεί το όριο ραδιενέργειας για τα τρόφιμα η ΕΕ

Πιο αυστηρό θα γίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο ραδιενέργειας για τα εισαγόμενα τρόφιμα...
1'

Πιο αυστηρό θα γίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο ραδιενέργειας για τα εισαγόμενα τρόφιμα από την Ιαπωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η αλλαγή αυτή θα αντιστοιχίσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με αυτές της Ιαπωνίας, που είναι αυστηρότερες.

«Έχουμε έναν κανονισμό που τελειοποιήθηκε μετά το Τσερνομπίλ, σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις της εποχής εκείνης. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα πολύ ευαίσθητη για οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και οι Ιάπωνες έχουν μέγιστα όρια διαφορετικά από τα δικά μας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο.

Αυτή η τροποποίηση θα γίνει μόνο «ως προληπτικό μέτρο», όλοι οι έλεγχοι που έγιναν μέχρι τώρα έδειξαν «μηδαμινά επίπεδα ραδιενέργειας, και σε κάθε περίπτωση πολύ κάτω από τις ευρωπαϊκές ή τις ιαπωνικές οριακές τιμές», είπε.

Η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει στις 24 Μάρτη να ενισχύσει τους ελέγχους της σχετικά με τα τρόφιμα που εισάγονται από ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, έχοντας ως πλαίσιο αναφοράς τα όρια ραδιενέργειας που καθορίστηκαν το 1987, συνεπεία της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986.

Αυτά τα ανώτατα όρια μπορούν να αναθεωρηθούν, ύστερα από διαβούλευση εμπειρογνωμόνων, διευκρίνισε ο Μπαρόζο. «Θα ρωτήσουμε τους ειδικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και, αν χρειαστεί, θα θεσπίσουμε κοινούς κι ομοιόμορφους κανόνες για όλες τις εισαγωγές από όπου και αν προέρχονται», τόνισε.