ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν «σέρνει» τη Δύση

Ο Πούτιν «σέρνει» τη Δύση

Σε κατάσταση πανικού ΗΠΑ και Ε.Ε. απειλούν την Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις ξεχνώντας ότι πρόκειται για ενεργειακό γίγαντα.

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ εξελίσσεται η κατάσταση στην Ουκρανία, αφού ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει ανυποχώρητος, ενώ με τις στρατηγικές κινήσεις που ακολουθεί έχει καταφέρει να «εκθέσει» τους αντιπάλους του και να αποδείξει ότι δεν έχουν κανένα διπλωματικό σχέδιο, ενώ κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει προκρίνει το σενάριο να κάτσουν όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι και να βρεθεί μια ειρηνική λύση.

Προκαλεί ενδιαφέρον τόσο η ανύπαρκτη στάση της Ε.Ε. που επί της ουσίας αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις, όσο και η στάση των ΗΠΑ που έσπευσαν να απειλήσουν την Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις λες και πρόκειται για κάποιο προτεκτοράτο της Δύσης. Λησμονούν προφανώς οι ΗΠΑ ότι ο μεγαλύτερος ενεργειακός γίγαντας στην περιοχή είναι η Ρωσία.

Λησμονούν προφανώς ότι η Ρωσία ως πυρηνική δύναμη, ως χώρα με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως απαραίτητος προμηθευτής ενέργειας δεν μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία των χωρών που κάθονται προσοχή στις επιταγές του... θείου Σαμ. Κυρώσεις σε βάρος της θα μπορούσαν να κοστίσουν πολύ σοβαρά σε αυτούς που θα τις επέβαλαν. Διότι εάν έκλεινε η Μόσχα τις στρόφιγγες φυσικού αερίου, θα είχε τεράστιες επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης υποστηρίζει ότι ο Πούτιν γελοιοποίησε τους πάντες. «Τον πρόεδρο Ομπάμα, την καγκελάριο Μέρκελ, το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα την Κάθριν Αστον, που τα τελευταία 5 χρόνια προσπαθεί να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ», σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας. «Όλους αυτούς τους τραβάει από τη μύτη ο Πούτιν στην παγκόσμια αρένα. Από την Ουάσιγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες οι σύμβουλοι ψιθυρίζουν ότι με στρατιωτικά μέσα δεν γίνεται τίποτα. Όποιος θέλει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θα πρέπει να έχει έναν ολόκληρο στρατό στα νώτα του. Εάν δεν τον έχει θα πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη Μόσχα και ότι αντιμετωπίζει τους ηγέτες του Κρεμλίνου ως ισότιμους εταίρους».

Διόλου τυχαία δεν είναι και η επισήμανση της βρετανικής Independent που γράφει ότι εάν οι δυτικοί πολιτικοί θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την Ουκρανία, να ξεγράψουν την Κριμαία και να στηρίξουν οικονομικά τους Ουκρανούς. «Χωρίς επενδύσεις και με τον κίνδυνο να αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, σε περίπτωση που οι Ρώσοι σταματήσουν την ροή, οι Ουκρανοί θα χρεοκοπήσουν... η μόνη ελπίδα είναι οι διαπραγματεύσεις της Δύσης με τη Μόσχα και το Κίεβο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Μια λανθασμένη κίνηση, ή μια λανθασμένη δήλωση θα μπορούσε να ήταν μοιραία».

Διαβάστε επίσης:

Κατηγορηματική διάψευση των Ρώσων για τελεσίγραφο επίθεσης

Ρωσία και Πούτιν η μόνη λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό

Ρoή Ειδήσεων