ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στο Παρίσι

Ουκρανία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στο Παρίσι

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στο Παρίσι όπου θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα κρίσιμες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, εν μέσω στρατιωτικής έντασης Ρώσων και Ουκρανών στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.


Πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ του Σεργκέι Λαβρόφ και του Τζον Κέρι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας και την αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με αφορμή τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το ΒBC συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της προγραμματισμένης εδώ και καιρό συνόδου για τον Λίβανο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι, θα υπάρξει συνάντηση και ανάμεσα στον Τζον Κέρι, τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντέσιτσα στην οποία επίσης θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, ενώ πληροφορίες από γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα υπάρξει και συνάντηση Φαμπιούς-Λαβρόφ.

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει αιματοχυσία στην Ουκρανία!

Η Ρωσία "δεν θα επιτρέψει μία αιματοχυσία" στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω της ακραίας έντασης που επικρατεί στην Κριμαία όπου ουκρανοί στρατιώτες και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες.

"Δεν θα επιτρέψουμε μία αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επίθεση κατά της ζωής και της υγείας όσων ζουν στην Ουκρανία, ούτε εναντίον των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία", είπε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να διατάξει τις φιλορωσικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή της Κριμαίας να επιστρέψουν στις βάσεις του, διότι πρόκειται για ομάδες "αυτοάμυνας" και "δεν λαμβάνουν διαταγές από τη Μόσχα".

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ρωσική τηλεόραση ότι το προσωπικό των ρωσικών βάσεων βρίσκεται στις θέσεις του και ότι εναπόκειται στις αρχές της Κριμαίας και της Ουκρανίας να επιτρέψουν την πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές.
Οι δυτικές χώρες συζητούν πιθανή διευθέτηση της κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, η οποία θα περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους και την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα

Λαβρόφ: «Κλειδί» η συμφωνία του Φεβρουαρίου για την Ουκρανία

Γερμανία: Προσοχή σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας

Πούτιν: Δεν επιθυμεί να διαταραχτούν οι σχέσεις με τους εταίρους του

Ουκρανία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ακροδεξιό Γιάρος

Ρoή Ειδήσεων