ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνάντηση με Λαβρόφ μόνο υπό όρους

ΗΠΑ: Συνάντηση με Λαβρόφ μόνο υπό όρους

Η Ουάσινγκτον απορρίπτει συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εάν η Μόσχα δεν δείξει «σοβαρή πρόθεση να επιδιώξει διπλωματική λύση».Η Ρωσία απορρίπτει τη βάση στην οποία θέτουν οι ΗΠΑ το ζήτημα της Ουκρανίας και ετοιμάζει «αντιπροτάσεις», λέγοντας πως «δεν μπορεί να λαμβάνεται ως αφετηρία το πραξικόπημα στο Κίεβο».

Την ίδια ώρα, η υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία ορκίζει ως στρατιώτες της μέλη των «δυνάμεων αυτοάμυνας».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει ως προϋπόθεση για συνάντηση του Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του κινήσεις από τη Ρωσία που θα δείχνουν ότι η Μόσχα προσβλέπει σε διπλωματική λύση. Η Ουάσινγκτον σημείωσε ότι το Σάββατο ο Κέρι είχε καλέσει τον Λαβρόφ να σταματήσει να επεκτείνει την στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία και τις μεθοδεύσεις για προσάρτηση της επαρχίας και να τερματίσει «τις προκλήσεις».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να δουν απτά στοιχεία πως η Ρωσία προτίθεται να εμπλακεί στις διπλωματικές προτάσεις μας για απευθείας διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και χρήση διεθνών μηχανισμών για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, όπως την σύσταση ομάδας επαφής» ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ σχετικά με την πρόταση για συνάντηση των δύο υπουργών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως δεν αποκλείεται να συναντηθούν οι δύο υπουργοί πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία την Κυριακή, με τον όρο να διασφαλιστεί πως η Μόσχα «εργάζεται σοβαρά» για διπλωματική λύση.

Ρωσικές αντιπροτάσεις για τη βάση του διαλόγου

Η Μόσχα από την πλευρά της ανέφερε πως προετοιμάζει αντιπροτάσεις για τον διάλογο γύρω από την ουκρανική κρίση, λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως «τετελεσμένο» το «πραξικόπημα στο Κίεβο», όπως το χαρακτηρίζει. Υπογραμμίζει δε ότι οι ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας πέφτουν σε «κατάσταση ανομίας».

Οι προτάσεις της Ουάσινγκτον, ανέφερε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβροφ, «δεν είναι κατάλληλες επειδή λαμβάνουν ως αφετηρία την κατάσταση που δημιουργήθηκε από το πραξικόπημα».

«Τίθενται όλα με τους όρους δήθεν σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και στη βάση αποδοχής της κατάστασης [στο Κίεβο] ως τετελεσμένο» είπε ο Λαβρόφ.

Αφήνοντας αιχμές για την «καθυστέρηση» της συνάντησης με τον Κέρι, ο Λαβρόφ περιορίστηκε πως η Μόσχα ετοιμάζει τις αντιπροτάσεις της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:

Θα ανακοινώσει ο Γιανουκόβιτς «εξόριστη κυβέρνηση» της Ουκρανίας;

Ουκρανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στην Κριμαία

Ε.Ε.: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας όρκισε 36 εθελοντές - στρατιώτες