ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η κυβέρνηση γνώριζε ότι παρακολουθείται ο Σαρκοζί

Γαλλία: Η κυβέρνηση γνώριζε ότι παρακολουθείται ο Σαρκοζί

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στη Γαλλία ήταν ενήμερη για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δεν γνώριζε όμως το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών, την ώρα που η συντηρητική παράταξη στην χώρα καταγγέλλει υπόθεση «πολιτικής κατασκοπείας».


Ο γάλλος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Canard Enchaîne, σύμφωνα με το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά ενημερώθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Τη Δευτέρα, η Τομπιρά δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις προτού διαρρεύσουν οι πληροφορίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.
"Η υπουργός Δικαιοσύνης έλαβε την πληροφορία, στη συνέχεια μου μετέφερε ότι ξεκίνησε μία νέα έρευνα σχετικά με υπερβολικά σοβαρά ζητήματα. Τότε έμαθα (για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις)", δήλωσε ο Ερό αργά χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο μετά τις καταγγελίες ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017, αρνείται τις κατηγορίες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Παρισιού Φρανσουά Φαλετί επιβεβαίωσε ότι οι αρχές που διενεργούν την έρευνα είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση για "συγκεκριμένα στοιχεία" της χωρίς να διευκρινίσει αν σε αυτά περιλαμβάνονταν πληροφορίες που είχαν καταγραφεί μέσω των υποκλοπών.

Οπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, είναι αληθές το δημοσίευμα της εφημερίδας Parisien, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος ο Ολάντ γνώριζε για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο στο οποίο, όπως ορίζει η γαλλική δικαιοσύνη, απαγορεύεται το όποιο σχόλιο από τους δικαστές. Ως εκ τούτου, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες από τις συνομιλίες μεταξύ του Σαρκοζί και του δικηγόρου του που τελούσαν υπό παρακολούθηση.