ΚΟΣΜΟΣ

Σ.Αραβία: Συνάντηση Ομπάμα με το βασιλιά Αμπντάλα

Σ.Αραβία: Συνάντηση Ομπάμα με το βασιλιά Αμπντάλα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του επίσημο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία από το 2009, συναντήθηκε με τον βασιλιά της χώρας Αμπντάλα στο αγρόκτημά του βορειοανατολικά του Ριάντ.


Στην αμερικανική αποστολή παίρνουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, ενώ στο πλευρό του βασιλιά Αμπντάλα βρίσκονται αρκετοί πρίγκιπες.

Κανένας από τους ηγέτες δεν έκανε σχόλια στους δημοσιογράφους.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα από το προεδρικό αεροσκάφος ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητούσαν με τον βασιλιά Αμπντάλα τρόπους να ενισχυθεί «πολιτικά και στρατιωτικά» η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση.

Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί η Ουάσινγκτον να αλλάξει τη στάση της όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχει στους Σύρους εξεγερμένους. Η σουνιτική Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες στη μάχη τους να εκδιώξουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον οποίο υποστηρίζει το Ιράν, αντίπαλος του Ριάντ.

Ο κ. Ρόουντς διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών «έχουν βελτιωθεί από το φθινόπωρο», κυρίως χάρη στην καλύτερη συνεργασία που έχει υπάρξει στο θέμα της συριακής κρίσης.
«Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης» μεταξύ των δύο ηγετών θα είναι «ο τρόπος ενίσχυσης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Συρίας πολιτικά και στρατιωτικά», προκειμένου «να υπάρξει αντίβαρο στον Άσαντ και επίσης να απομονωθούν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις», υπογράμμισε ο κ. Ρόουντς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πλέον βρίσκονται «σε στενή συνεργασία» στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Συρίας.
Παρ’ όλα αυτά απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ αναμένεται τελικά να εγκρίνουν την παροχή από τη Σαουδική Αραβία Manpads, δηλαδή φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος, στους εξεγερμένους.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο στην παροχή τέτοιου είδους εξοπλισμού στους εξεγερμένους, καθώς φοβούνται ότι ενδέχεται να πέσουν στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών.