ΚΟΣΜΟΣ

Η Rakuten απέσυρε το κρέας φάλαινας από το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η Rakuten απέσυρε το κρέας φάλαινας από το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η Rakuten, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την πώληση κρέατος φάλαινας, αλλά και δελφινιών, μετά από την κατακραυγή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων για χιλιάδες καταχωρήσεις, αλλά και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να απαγορεύσει στους Ιάπωνες τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική.


Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ομίλου, η απόφαση για απαγόρευση των πωλήσεων προϊόντων από φάλαινα ελήφθη «σε συμφωνία με την ετυμηγορία της 31ης Μαρτίου 2014 από το Διεθνές Δικαστήριο.

Εκδώσαμε ανακοίνωση προς όλα τα καταστήματά μας, την 1η Απριλίου, ζητώντας τους να σταματήσουν να πωλούν προϊόντα από κρέας φάλαινας έως το τέλος του μήνα.»

Εκτός από μεγαλύτερο online shop στην Ιαπωνία, το Rakuten είναι και το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα για είδη από ελεφαντόδοντο και κρέας φάλαινας παγκοσμίως, επιτρέποντας στους πωλητές να διαφημίζουν και να πωλούν τα προϊόντα τους.

Πριν από λίγες ημέρες, οι οργανώσεις Human Society International (HSA) και Environment Investigation Agency (EIA) αποκάλυψαν ότι αναζητήσεις στην ιαπωνική ιστοσελίδα με τις λέξεις-κλειδί «ελεφαντόδοντο» και «κρέας φάλαινας» απέφεραν 28.000 και 1.200 αποτελέσματα, αντίστοιχα.

«Η απομάκρυνση χιλιάδων καταχωρήσεων για προϊόντα από φάλαινα αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα και μια ξεκάθαρη αναγνώριση από την πλευρά της Rakuten ότι η πώληση κρέατος από απειλούμενες και προστατευόμενες φάλαινες και δελφίνια βλάπτει σοβαρά τόσο την παγκόσμια φήμη της όσο και την υγεία των πελατών της», δήλωσε στον Guardian η Κλερ Πέρι της EIA μετά από την ανακοίνωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, κρέας φάλαινας που πωλούνταν μέσω της Rakuten περιείχε υδράργυρο σε επίπεδα έως και 20 φορές υψηλότερα από τα θεωρούμενα ως ασφαλή με βάση τις ιαπωνικές προδιαγραφές.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την κίνηση της ιαπωνικής εταιρείας να αποσύρει τα προϊόντα, ο πρόεδρος της EIA απηύθυνε έκκληση να διακόψει και τις πωλήσεις διακοσμητικών από ελεφαντόδοντο.

Διαβάστε επίσης: Φάλαινα χαστουκίζει… γυναίκα! (vid)