ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) θα αρχίσουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη την 13η Μαΐου σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με στόχο τον περιορισμό του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα μια διπλωματική πηγή.


Ο δυτικός διπλωμάτης ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του έλαβε μέρος το τελευταίο διήμερο σε έναν ακόμη προπαρασκευαστικό κύκλο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη —τον τρίτο κατά σειρά εντός του τρέχοντος έτους—, όπου τέθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα ανάμεσα στους διαπραγματευτές της ομάδας 5+1 και τους Ιρανούς αξιωματούχους. Την έναρξη του επόμενου γύρου των συνομιλιών στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 13 Μαΐου, επιβεβαίωσε και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον η οποία και συντονίζει τις συνομιλίες.

Από την πλευρά του Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής διαπραγματευτής Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί του 60% των ανοιχτών ζητημάτων που αφορούν τις πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας του. «Έχουμε συμφωνήσει παραπάνω από το 50% κοντά στο 60% για το τελικό σχέδιο. . . αλλά τα ανοιχτά ζητήματα είναι επίσης πολύ σημαντικά και περιέχουν διάφορα θέματα» είπε ο Ζαρίφ.

Η αμερικανική πλευρά μέσω ενός ανώτερου μη κατονομαζόμενου κυβερνητικού αξιωματούχου τόνισε ότι το Ιράν και η ομάδα των 5+1 προτίθενται να αρχίσουν τη σύνταξη του σχεδίου μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων, αλλά όπως επισήμανε δεν είναι σαφές αν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους. «Σε αυτό το σημείο δεν ξέρουμε αν θα είναι επιτυχής η γεφύρωση των διαφωνιών» είπε ο αξιωματούχος.

Εκ μέρους του Πεκίνου ανώτερος κινέζος αξιωματούχος στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δήλωσε αισιόδοξος για μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος έως την 20η Ιουλίου. «Ο καθένας μας έχει αυτό ως στόχο» ανέφερε ο Ουάνγκ Κουν, στους δημοσιογράφους μετά τις διήμερες συνομιλίες. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η Ρωσία διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και αυτό παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών κυβερνήσεων για το άλλο ανοιχτό μέτωπο της Ουκρανίας.

Την ώρα πάντως που οι διαπραγματευτές επιχειρούσαν να γεφυρώσουν τα κενά εν όψει της έναρξης της σύνταξης του κειμένου για την οριστική συμφωνία του Ιουλίου, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτες του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε από την Τεχεράνη ότι το καθεστώς δεν θα επιβραδύνει το ερευνητικό πυρηνικό πρόγραμμα του. «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν», είπε προς τους πυρηνικούς επιστήμονες της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουν ούτε θα επιβραδύνουν τις δραστηριότητες του Ιράν στην πυρηνική έρευνα και την ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο ισχυρός άντρας του Ιράν.

Το Ιράν και οι έξι δυνάμεις έχουν ορίσει την 20ή Ιουλίου ως την καταλυτική ημερομηνία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας που θα επιλύσει ένα ακανθώδες ζήτημα που παραμένει ανοιχτό για περισσότερο απο μια δεκαετία .

Οι δυτικές δυνάμεις, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, θέλουν να αποτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με τη μορφή ενός νέου πολέμου ή μιας περιφερειακής κούρσας ανάπτυξης πυρηνικών εξοπλισμών.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του —το μοναδικό κράτος στη Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως πιστεύεται—, έχει απειλήσει να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν εάν δεν πεισθεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει σταματήσει.

Διαβάστε επίσης: Χαμενεΐ :Να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα