ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο αύξησε την ποινή Σομαλών πειρατών

Δικαστήριο αύξησε την ποινή Σομαλών πειρατών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επεξέτεινε σήμερα κατά 5 χρόνια τις ποινές κάθειρξης έξι Σομαλών οι οποίοι καταδικάστηκαν για την απόπειρα πειρατείας ενός πλοίου του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας.


Οι δικαστές αποφάνθηκαν υπέρ της εισήγησης της πολιτικής αγωγής, που είχε υποστηρίξει κατά τη διαδικασία εκδίκασης της έφεσης ότι οι ενέργειες των Σομαλών αυτών τον Ιανουάριο του 2012 αποτελούσαν επίθεση κατά του πλοίου, όχι απλά μια απόπειρα επίθεσης.

Με τα νέα δεδομένα, οι Σομαλοί καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 13 έως 17 ετών.

Οι έξι κατά τη διάρκεια της δίκης είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Οι έξι άνδρες είχαν υποστηρίξει ότι ήταν απλά αλιείς και είχαν προσεγγίσει το πλοίο ανεφοδιασμού SPS Patiño με σκοπό να ζητήσουν βοήθεια, αφού κατά τα λεγόμενά τους είχαν χαθεί στη θάλασσα και χρειάζονταν τρόφιμα. Οι Ισπανοί άνοιξαν πυρ χωρίς καμία προειδοποίηση, πρόσθεσαν.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποδέχθηκε την κατάθεση του πλοιάρχου του πλοίου Πατίνιο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Σομαλοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την ανταλλαγή πυρών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι έφεραν πολεμικά όπλα και σκόπευαν να πάρουν τον έλεγχο του ισπανικού πλοίου με σκοπό να ζητήσουν λύτρα.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ένας Σομαλός σκοτώθηκε και τρεις ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το Πατίνιο καταδίωξε τους Σομαλούς και τους συνέλαβε.
Το πλοίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης Αταλάντη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προστασία των υδάτων στο Κέρας της Αφρικής από επίδοξους πειρατές.

Αυτή είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση από δικαστήριο της Ισπανίας για μια υπόθεση που αφορά απόπειρα πειρατείας.

Διαβάστε επίσης:Ελεύθερος ο Ελληνας ναυτικός που είχε απαχθεί από πειρατές