ΚΟΣΜΟΣ

Τουρτσίνοφ: Ζητά την αποπομπή των διοικητών αστυνομίας

Τουρτσίνοφ: Ζητά την αποπομπή των διοικητών αστυνομίας

Περίπου 1.000 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σήμερα εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας με την υποστήριξη περίπου 50 βαριά οπλισμένων ανδρών.


Οι διαδηλωτές εισέβαλαν από την πίσω πόρτα του αρχηγείου της αστυνομίας και έριξαν πέτρες εναντίον του κτιρίου. Περίπου 50 άνδρες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ντυμένοι με πολιτικά και άλλοι με μαύρες στρατιωτικές στολές, έχουν περικυκλώσει το αρχηγείο της αστυνομίας και κρυμμένοι πίσω από αυτοκίνητα πυροβόλησαν εναντίον του σπάζοντας κάποια από τα παράθυρα.

«Περιμένουμε ενισχύσεις, ακόμη και τεθωρακισμένα», δήλωσε ένας από τους ένοπλους φιλορώσους.
Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Νωρίτερα φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης της Λουγκάνσκ, το γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης.

Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε την αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας των πόλεων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καταγγέλλοντας «την αδράνεια», ή ακόμη και «την προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά.

«Τα γεγονότα στα ανατολικά απέδειξαν την αδράνεια, την ανικανότητα και κάποιες φορές την εγκληματική προδοσία των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», αναφέρει ο Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε την ώρα που φιλορώσοι αυτονομιστές με την υποστήριξη ενόπλων επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της Λουγκάνσκ.

«Η μεγάλη πλειονότητα των μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν το καθήκον τους να υπερασπιστούν τους πολίτες μας», πρόσθεσε.