ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Κέντρα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Πακιστάν: Κέντρα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Το Πακιστάν θα εγκαταστήσει κέντρα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, μία ημέρα μετά τη χθεσινή κήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μιας «παγκόσμιας εμβέλειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία» εξαιτίας της διάδοσης της πολιομυελίτιδας σε πολλές χώρες.


Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της πολιομυελίτιδας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση με εκστρατείες εμβολιασμού αυτών που πρέπει να ταξιδέψουν και να διατηρήσουν τον μηχανισμό αυτόν για τουλάχιστον έξι μήνες αφότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εξαγωγής της ασθένειας.

Η σημερινή ανακοίνωση του Πακιστάν ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η ενδημική παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Η Σάιρα Αφζάλ Ταράρ, υφυπουργός Υγείας, δήλωσε: "Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε κέντρα εμβολιασμού σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια για να βοηθήσουμε όσους ταξιδεύουν να τηρήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ".

Το Πακιστάν συναντά σθεναρή αντίσταση από τους ένοπλους ισλαμιστές που συχνά επιτίθενται σε εργαζόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας και στο προσωπικό ασφαλείας που έχει ως έργο την προστασία τους.

Οι ένοπλοι κατηγορούν τους εργαζόμενους στην εκστρατεία εμβολιασμού ότι δρουν ως κατάσκοποι δυτικών χωρών και υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ως στόχο τη στείρωση των μικρών μουσουλμάνων.

Διαβάστε επίσης: Φρίκη: Έκοψε τα πόδια της συζύγου του με τσεκούρι