ΚΟΣΜΟΣ

Φαμπιούς: Η Δαμασκός έχει χρησιμοποιήσει 14 φορές χημικά όπλα

Φαμπιούς: Η Δαμασκός έχει χρησιμοποιήσει 14 φορές χημικά όπλα

Η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα 14 φορές από τον Οκτώβριο, κυρίως χλώριο, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ενώ είπε ότι «λυπήθηκε» που οι ΗΠΑ δεν προχώρησαν σε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας το περασμένο καλοκαίρι.


«Έχουμε στοιχεία (. . .) που δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου χημικά όπλα, σε πιο μικρές ποσότητες, κυρίως χλώριο», δήλωσε ο Φαμπιούς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε αξιόπιστους μάρτυρες για τη χρήση τουλάχιστον 14 φορές χημικών παραγόντων από τις 25 Οκτωβρίου 2013», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στα αγγλικά. «Εξετάζουμε τα δείγματα που έχουν ληφθεί», διευκρίνισε.

Ο Φαμπιούς, έπειτα από μια συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, αναφέρθηκε και στα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας, τα οποία εξέταζαν το προηγούμενο καλοκαίρι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, ένα σχέδιο το οποίο εγκαταλείφθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την τελευταία στιγμή.

«Λυπούμαστε διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα είχε αλλάξει πολύ τα πράγματα, από πολλές απόψεις, όμως είναι ένα γεγονός και δεν θα ανασκευάσουμε την Ιστορία», είπε ο γάλλος υπουργός.

Εκείνη την εποχή «υπήρχε μαζική χρήση χημικών όπλων. Και την εποχή εκείνη ένας μεγάλος ηγέτης είχε πει ότι αυτή είναι "η κόκκινη γραμμή"», υπενθύμισε ο Φαμπιούς, αναφερόμενος στη φρασεολογία του Ομπάμα.

Διαβάστε επίσης: Συρία: Κυβέρνηση και εξεγερμένοι συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους