ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κυβέρνηση και εξεγερμένοι συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους

Συρία: Κυβέρνηση και εξεγερμένοι συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους

Μια συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των εξεγερμένων για την ανταλλαγή κρατούμενων συνήφθη στην επαρχία της Δαμασκού και ενδέχεται να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, όπως αναφέρει σήμερα η κυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν.


Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση των οικογενειών που κρατούνται από τους εξεγερμένους στην Άντρα, μια πόλη με 20.000 κατοίκους η πλειονότητα των οποίων στηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και πολιορκείται από τον στρατό, με αντάλλαγμα την είσοδο τροφίμων στην πόλη, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Οι κάτοικοι της Άντρα υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και έλλειψη φαρμάκων. «Σήμερα ένα παιδί πέθανε από την πείνα. Η κατάσταση είναι δραματική», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Μπάρα, ένας ακτιβιστής από την πόλη. «Ένα κιλό ρύζι κοστίζει 8 δολάρια», πρόσθεσε.

Σε αντάλλαγμα για την είσοδο στην πόλη τροφίμων και την απελευθέρωση των αντικαθεστωτικών που κρατούνται στις κυβερνητικές φυλακές, θα αφεθούν ελεύθερες 1.500 οικογένειες που κρατούνται από τους αντάρτες στην Άντρα, επεσήμανε η αλ Ουάταν.

Σε πρώτη φάση και σε ένδειξη καλής θέλησης, «μια οικογένεια οκτώ ατόμων θα αφεθεί ελεύθερη με αντάλλαγμα την είσοδο τροφίμων για τους πολίτες στην Άντρα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη συνέχεια, «η ανταλλαγή θα αφορά την απελευθέρωση μιας οικογένειας που κρατείται από τους εξεγερμένους στην Άντρα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός κρατούμενου (στις κυβερνητικές φυλακές», συνεχίζει η εφημερίδα.

Η συμφωνία συνήφθη με τη συνδρομή θρησκευτικών προσωπικοτήτων και γηραιών της πόλης Ντούμα, που βρίσκεται κοντά στην Άντρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκής Συμφιλίωσης σεΐχης Τζάμπερ Ίσα.

Στις 11 Δεκεμβρίου οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν στην πόλη Άντρα, όπου ζουν σουνίτες, χριστιανοί και αλαουίτες. Τρεις ημέρες αργότερα ο στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση για να τους εκδιώξει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έκτοτε κυβερνητικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την πόλη, ενώ ελέγχουν τη γειτονική βιομηχανική περιοχή.
Τουλάχιστον 32 πολίτες, στην πλειονότητά τους αλαουίτες, έχουν σκοτωθεί από τους αντάρτες στην πόλη, κάποιοι από τους οποίους σφαγιάστηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Συρία: Φονική επίθεση σε οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας