ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: «Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα»

Γιούνκερ: «Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα»

«Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα», δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στον υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα, όταν Α. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη που θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. «Επί σειρά ετών εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποφευχθεί η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τραπεζών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι οι τράπεζες έπρεπε να σωθούν για να προστατευθούν οι καταθέτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονταν πιστώσεις και ρευστότητα. «Η πραγματική οικονομία θα κατέρρεε, αν κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε και υπενθύμισε ότι στην αρχή της κρίσης επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ κατά τρόπο συντονισμένο για να προστατευθεί η οικονομία. «Δεν κάναμε λάθη της δεκαετίας του 1930, δεν υπάρχει σύγκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ αντεπιτέθηκε στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν η πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. «Οι δημόσιες τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα πολιτικά κόμματα και τα χρηματοδοτούν ακόμα» είπε ο Γκι Φερχόφστατ και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Και το δικό σας κόμμα πήρε πρόσφατα δάνειο από ελληνικές τράπεζες».

Συνεχίζοντας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, και για το βορρά και για το νότο. «Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν ξαναγυρίσουμε στη δραχμή ή στη λιρέτα;» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ποιος θα πληρώσει το τίμημα και τις συνέπειες των υποτιμήσεων των νομισμάτων; Ο απλός πολίτης που θα χάνει αγοραστική δύναμη και ο συνταξιούχος που θα χάνει μέρος των αποταμιεύσεών του. Αυτό δεν αποτελεί λύση», πρόσθεσε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

Εξάλλου, ο Γκι Φερχόφστατ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η έλλειψη ηγεσίας. «Η ηγεσία της Επιτροπής συμβουλεύεται πρώτα το Βερολίνο και το Παρίσι», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ηγέτες και όχι γραμματείς.

14001348

Στο ερώτημα πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας εκ των πέντε υποψηφίων που συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, ο Γκι Φερχόφστατ είπε ότι θεωρεί αδιανόητο να επιλεγεί κάποιος άλλος εκτός αυτών των πέντε. «Μόνο κάποιος από εμάς μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλιώς να κατεβάσουμε τα ρολά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λάβει υπόψη του και να σεβαστεί τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. «Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ή κάποια μέλη του δεν το πράξουν αυτό, θα αποτελούσε ματαίωση της δημοκρατίας», ανέφερε ο υποψήφιος του ΕΛΚ.

Στον επίλογό του ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ηγετικές μορφές και όραμα για το μέλλον, ενώ τόνισε ότι το μήνυμά του για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι: «δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ τόνισε ότι θέλει μια Ευρώπη που να μη καλλιεργεί διχασμούς. «Τέρμα στους τεχνητούς διχασμούς βορρά - νότου, παλαιών και νέων μελών. Ναι στην Ευρώπη της φρόνησης και του συμβιβασμού που θα επιτρέψει στον ευρωπαίο πολίτη να την ερωτευτεί ξανά», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε ακόμα:

Debate – Τσίπρας: Χρήματα για την ανεργία και όχι για τις τράπεζες!

Debate – Τσίπρας: Όχι στους λαούς τα βάρη των τραπεζών!

Debate – Τσίπρας: Υπέρ διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία

Debate – Τσίπρας: Δίκαιη κατανομή των μεταναστών μεταξύ κρατών

Debate – Τσίπρας: Επίθεση σε Γιούνκερ για τα γεγονότα των Καννών