ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εννέα τραυματίες σε επεισόδια με την αστυνομία (pics)

Τουρκία: Εννέα τραυματίες σε επεισόδια με την αστυνομία (pics)

Δύο διαδηλωτές και επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 30χρονου, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της πόλης.


Το θύμα, ο Ουγκούρ Κουρτ, παρευρισκόταν στην κηδεία συγγενούς του χθες Πέμπτη, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι στη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών οπλισμένων με βόμβες μολότωφ και πέτρες στη συνοικία Οκμεϊντανί, συχνά θέατρο ταραχών.

Τα νέα βίαια επεισόδια σημειώνονται σχεδόν ένα χρόνο μετά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες προκάλεσαν κύμα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν μία ομάδα αποτελούμενη από 10 με 15 άτομα άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ του Μπερκίν Ελβάν, του 15χρονου ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε συγκρούσεις με την αστυνομία, και κατά της κυβέρνησης με αφορμή το δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 301 άνθρωποι.

Ο Κουρτ κατέληξε στο νοσοκομείο αργά χθες το βράδυ, γεγονός που πυροδότησε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

"Μία βομβίδα διασποράς ερρίφθη εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας το απόγευμα της Πέμπτης τραυματίζοντας δύο πολίτες, έναν από αυτούς σοβαρά, έναν επικεφαλής της αστυνομίας και έξι αστυνομικούς", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Το Οκμεϊντανί είναι μία εργατική συνοικία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικούν μέλη της τουρκικής μειονότητας των αλεβιτών-- σουνιτών ισλαμιστών σε αντίθεση με την σουνιτική τουρκική πλειονότητα-- και όπου συχνά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις αριστερών.

Ο 15χρονος Ελβάν πέθανε ύστερα από εννέα μήνες σε κώμα από τραύμα στο κεφάλι που υπέστη στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Οκμεϊντανί. Χιλιάδες άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολή την ημέρα της κηδείας του.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Κουρτ.

Διαβάστε επίσης:

ΦΡΙΚΗ: Πυροβόλησαν διαδηλωτή στο κεφάλι–Η στιγμή της επίθεσης (vids)