ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Οι ισλαμιστές σεμπάμπ πίσω από την επίθεση στο Μπεκετόνι-Στους 49 οι νεκροί

Κένυα: Οι ισλαμιστές σεμπάμπ πίσω από την επίθεση στο Μπεκετόνι-Στους 49 οι νεκροί

Οι Σομαλοί ισλαμιστές σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβαν την ευθύνη για την φονική επίθεση που σημειώθηκε στην Κένυα κοντά στο αρχιπέλαγος Λαμού, δημοφιλή τουριστικό προορισμό και προειδοποίησαν τους τουρίστες και τους ξένους να αποφεύγουν, για τη δική τους «ασφάλεια», αυτήν την περιοχή που έχει μετατραπεί σε «εμπόλεμη ζώνη».

Σε μια ανακοίνωση, οι σεμπάμπ επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση, την οποία εξαπέλυσαν χθες το βράδυ στο Μπεκετόνι, ήταν μια απάντηση στη «βίαιη καταστολή της κυβέρνησης της Κένυας εναντίον των μουσουλμάνων στην Κένυα» καταγγέλλοντας «τους εκφοβισμούς και τις εξωδικαστικές εκτελέσεις των μουσουλμάνων αξιωματούχων».

Επιπλέον καταδίκασαν «την εισβολή και την κατοχή, που συνεχίζει ο στρατός της Κένυας των (δικών τους) μουσουλμανικών εδαφών και τη σφαγή των αθώων μουσουλμάνων στη Σομαλία». Σύμφωνα με τοπικές πηγές, στην περιοχή του Μπεκετόνι κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί, ενώ στα παράλια, όπου συγκεντρώνονται οι τουρίστες από χώρες της Δύσης, κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι.

«Στους τουρίστες που επισκέπτονται την Κένυα, εμείς τους λέμε το εξής: η Κένυα είναι επίσημα μια εμπόλεμη ζώνη» και όσοι επισκέπτονται αυτήν την χώρα το κάνουν «με δική τους ευθύνη» προειδοποίησε η ένοπλη οργάνωση.
«Οι ξένοι, από ανησυχία για την ασφάλειά τους, πρέπει να μείνουν μακριά από την Κένυα ή να υποστούν τις πικρές επιπτώσεις της τρέλας τους. Εμείς σας προειδοποιήσαμε!» προσέθεσαν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν τουλάχιστον 50 ένοπλοι στο Μπεκετόνι που βρίσκεται στην ηπειρωτική Κένυα, βόρεια της Μομπάσα και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά του νησιού Λαμού, δημοφιλούς τουριστικού προορισμού. Η Παλιά Πόλη του Λαμού έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Οι σεμπάμπ προειδοποίησαν ότι θα εξαπολύσουν και άλλες επιθέσεις: όσο η Κένυα επεμβαίνει στη Σομαλία, «η ειρήνη και η σταθερότητα δεν θα αποτελούν παρά μια μακρινή οφθαλμαπάτη» τόνισαν.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Κένυας ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας μετά τη νέα επίθεση στο Μπεκετόνι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Όλε Λένκου.

«Η ασφάλεια ενισχύθηκε κατά μήκος της χώρας» ανέφερε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Ναϊρόμπι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος βλέπει σε αυτήν την επίθεση «μια πράξη μίσους».
«Η κόκκινη γραμμή παραβιάστηκε» δήλωσε ο Λένκου. «Οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν» διαβεβαίωσε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι τουλάχιστον 20 οχήματα και πολλά κτίρια κάηκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιοι, οι «ληστές» έχουν διαφύγει σε ένα δάσος που βρίσκεται βόρεια της πόλης όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Το περίφημο πάρκινγκ του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ γίνεται εμπορικό