Και οι Φιλελεύθεροι του ALDE στο πλευρό του Γιούνκερ

Newsbomb

Με την πλειοψηφία των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συντάχθηκε η Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), ενισχύοντας τις πιθανότητες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να χριστεί από τους ευρωβουλευτές επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία αυτή «διασφαλίζει μια ευρύτερη βάση ώστε να οικοδομήσουμε μια σταθερή πλειοψηφία για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπής», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ALDE, η τέταρτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 67 ευρωβουλευτές.

Η απόφαση της ALDE να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιούνκερ σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής του, ακόμη και αν ορισμένοι βουλευτές του ΕΛΚ ή των Σοσιαλιστών δεν τον ψηφίσουν.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκλογή του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα γίνει στα μέσα Ιουλίου και ο Γιούνκερ χρειάζεται τουλάχιστον 376 ψήφους για να εκλεγεί. Το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν από κοινού 412 ευρωβουλευτές, όμως αυτή η πλειοψηφία είναι ιδιαίτερα «εύθραυστη» και η εκλογή του Γιούνκερ, χωρίς τη στήριξη της ALDE, θα ήταν στο έλεος των Ισπανών Σοσιαλιστών και των Βρετανών Εργατικών ευρωβουλευτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναμένεται ότι θα πάρει το χρίσμα αύριο από τους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αντάλλαγμα, η ALDE θα εξασφαλίσει μία θέση αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και έναν επιπλέον Επίτροπο, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή.

Διαβάστε ακόμα:

Μέρκελ: Συμβιβασμό με το Λονδίνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved