ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έντονες διαμαρτυρίες στο Κίεβο για το θάνατο ενός εικονολήπτη

Ρωσία: Έντονες διαμαρτυρίες στο Κίεβο για το θάνατο ενός εικονολήπτη

Ότι υπομονεύει την ήδη επισφαλή εκεχειρία με τους αυτονομιστές, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της Μόσχας, κατηγόρησε το Κίεβο η Ρωσία, μετά το θάνατο ενός εικονολήπτη της ρωσικής τηλεόρασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ανατόλι Κλιάν, ο οποίος εργαζόταν για το κρατικό τηλεοπτικό Πρώτο Κανάλι, σκοτώθηκε σε μια επίθεση που σύμφωνα με το δίκτυο, εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις σε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε δημοσιογράφους και μητέρες στρατιωτών.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο θάνατος του 68χρονου εικονολήπτη υπονομεύει την πίστη στη δέσμευση του Κιέβου στην εκεχειρία και την ειλικρίνειά της όσον αφορά στην προσπάθεια να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση με ειρηνικό τρόπο.

Οι ουκρανικές αρχές από τη δική τους πλευρά υποστηρίζουν πως οι αυτονομιστές έχουν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία, εξαπολύοντας επιθέσεις σε θέσεις του στρατού και ουκρανικές βάσεις, αφότου κηρύχθηκε την 20ή Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο Κλιάν είναι ο τρίτος δημοσιογράφος ή εικονολήπτης που εργαζόταν για κρατικό ρωσικό δίκτυο κι έχασε τη ζωή του αφότου οι αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Ρωσία εξεγέρθηκαν στην ανατολική Ουκρανία τον Απρίλιο (Ένας Ιταλός δημοσιογράφος κι ένας Ρώσος μεταφραστής επίσης σκοτώθηκαν τον Μάιο).

Ο Κλιάν υπέκυψε στον τραυματισμό του από σφαίρα στο στομάχι, καθώς συνόδευε μια ομάδα μητέρων στρατιωτών που επέβαιναν σε λεωφορείο, με προορισμό μια μονάδα του ουκρανικού στρατού. Ήθελαν να «συναντήσουν τους γιους τους και να τους πάρουν στα σπίτια τους», ανέφερε το Πρώτο Κανάλι. Προφανώς οι γυναίκες ήθελαν οι ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών…

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το λεωφορείο αποχώρησε αφού δέχθηκε πυρά καθώς πλησίαζε τη βάση, όμως ο Κλιάν πέθανε εξαιτίας μιας ριπής αυτομάτου τουφεκιού με στόχο τον ίδιο, μόλις κατέβηκε από το όχημα.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα επανέλαβε την έκκλησή της να δοθεί τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου αυτονομιστές έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια κι αποθήκες όπλων.

«Ο θάνατος ενός Ρώσου δημοσιογράφου δείχνει ξανά με πειστικό τρόπο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σαφώς δε θέλουν την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Παραβιάζουν την ήδη εύθραυστη εκεχειρία», προσέθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει μια «αντικειμενική έρευνα από τις ουκρανικές αρχές» για τα αίτια του θανάτου του εικονολήπτη.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Interfax, η ρωσική επιτροπή έρευνας άρχισε ποινική έρευνα για το φόνο του δημοσιογράφου.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Μποχντάν Σενίκ δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο επεισόδιο, επισήμανε ωστόσο ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι στο παρελθόν εργάζονταν ενσωματωμένοι στις δυνάμεις των αυτονομιστών και πρόσθεσε πως αυτό καθιστά δύσκολο να ξεχωρίζουν ως εργαζόμενοι των ΜΜΕ.
«Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, πάνω από μια φορά έχουν εργαστεί στο πλευρό ομάδων τρομοκρατών και εκείνοι οι οποίοι τους στέλνουν να το κάνουν αυτό φέρουν την ευθύνη για αυτούς», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Η εισαγγελία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για «δολοφονία», ωστόσο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια παρά μόνον των δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται γι΄αυτή. Ο Κλιάν πάντως είχε διαπιστευθεί στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», την ίδρυση της οποίας έχουν κηρύξει οι αυτονομιστές.

Παρόλα αυτά, σποραδικές βιαιότητες συνεχίζουν να καταγράφονται στην ανατολική Ουκρανία, παρά την εκεχειρία που κήρυξε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο την 20ή Ιουνίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές μαχητές.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ποροσένκο είχε δηλώσει πως 18 άνδρες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί αφότου ανακοίνωσε την εκεχειρία, ανάμεσά τους εννέα οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν αυτονομιστές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών, την 24η Ιουνίου.

Η εκεχειρία πρόκειται να εκπνεύσει στις 22:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα (30/6). Οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας αναμενόταν να συζητήσουν σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση πριν από την ώρα αυτή και θεωρείται πιθανή η παράτασή της.

Στο Παρίσι, το ΥΠΕΞ της Γαλλίας κατήγγειλε το θάνατο του εικονολήπτη, εκφράζοντας «συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» και «αλληλεγγύη στη σύνταξη του Πρώτου Καναλιού», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κε Ντ' Ορσέ, Ρομέν Ναντάλ.

Ο ίδιος χαιρέτισε «το θάρρος των δημοσιογράφων οι οποίοι συνεχίζουν να εκπληρώνουν την αποστολή τους σε όλο τον κόσμο, παρά τους κινδύνους».

Ο Κλιάν εργαζόταν επί 40 χρόνια στη ρωσική τηλεόραση και είχε λάβει μέρος σε πολυάριθμες επικίνδυνες αποστολές υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, σύμφωνα με τον εργοδότη του.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Ήθελε να αποδράσει με πιστόλι από… σαπούνι! (photo+gif)