ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ιρακινοί δεν εγκατέλειψαν την μεθόριο με την Σαουδική Αραβία

Οι Ιρακινοί δεν εγκατέλειψαν την μεθόριο με την Σαουδική Αραβία

Η Βαγδάτη διέψευσε σήμερα ότι οι στρατιώτες της εγκατέλειψαν την μεθόριο με την Σαουδική Αραβία και επισήμανε ότι τα σύνορα παραμένουν υπό τον πλήρη έλεγχό της, μετά την είδηση που μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι η Σαουδική Αραβία ανέπτυξε 30.000 στρατιώτες στην μεθόριό της με το Ιράκ, αφού οι Ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία έχει κοινά σύνορα μήκους 800 χιλιομέτρων με το Ιράκ, όπου οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους (πρώην Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, ΙΚΙΛ) και άλλες σουνιτικές τζιχαντιστικές οργανώσεις κατέλαβαν πόλεις σε μια αιφνίδια προέλασή τους τον περασμένο μήνα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί το βασίλειο από πιθανές "τρομοκρατικές απειλές", μετέδωσε παράλληλα σήμερα το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το Αλ Αραμπίγια διευκρίνιζε παράλληλα ότι οι Σαουδάραβες στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της μεθορίου αφού οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους, αφήνοντας αφύλακτη την μεθόριο του Ιράκ με την Συρία και τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο λίγο αργότερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι διέψευσε ότι έχουν αποσυρθεί οι ιρακινές δυνάμεις από τα σύνορα. "Είναι ψευδείς ειδήσεις που αποσκοπούν να επηρεάσουν το ηθικό του λαού μας και το ηθικό των ηρωϊκών μας πολεμιστών", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιστράτηγος Κασίμ Άτα.

Η μεθόριος τελεί πλήρως υπό τον έλεγχο των ιρακινών μεθοριακών δυνάμεων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Αλ Αραμπίγια είχε μεταδώσει επίσης ότι ένα βίντεο που εξασφάλισε δείχνει περίπου 2.500 Ιρακινούς στρατιώτες οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σε περιοχή της ερήμου ανατολικά της ιρακινής πόλης Κερμπάλα μετά την αποχώρησή τους από την μεθόριο.

Αξιωματικός στο βίντεο αυτό, το οποίο μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, δηλώνει ότι οι στρατιώτες πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους χωρίς αιτιολογία. Η αυθεντικότητα του βίντεο αυτού δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να επαληθευτεί.

Διαβάστε επίσης: Οι τζιχαντιστές θα απελευθερώσουν τους Τούρκους που απήγαγαν