ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου προχωρούν προς το Ντονέτσκ

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου προχωρούν προς το Ντονέτσκ

Ενθαρρυμένος από την ανάκτηση των προπυργίων των αυτονομιστών Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει σήμερα την πορεία του προς το Ντονέτσκ, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση στην πλατεία Λένιν, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ξεκάθαρα πως η στρατιωτική επίθεση θα συνεχισθεί.

"Η διαταγή μου παραμένει σε ισχύ: πρέπει να ενισχύσουμε την περικύκλωση των τρομοκρατών. Να συνεχίσουμε την επιχείρηση για να απελευθερώσουμε τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ", τόνισε σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Δεν υποκύπτω στην ευφορία. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι τρομοκράτες οχυρώνονται στις μεγάλες πόλεις και έχουμε μπροστά μας πολλές δοκιμασίες", πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με επίσημες ενδείξεις που επιβεβαιώνονται από τους αντάρτες, οι δυνάμεις του Κιέβου, με την υποστήριξη σχηματισμών εθελοντών, συνεχίζουν την πορεία τους προς νότο.
Ο διοικητής του τάγματος των εθελοντών του Ντονμπάς, ο Σεμέν Σμεντσένκο, ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες μαχητές εγκατέλειψαν τις πόλεις Ντρούζκιβκα και Κοστιαντίνιβκα, που βρίσκονται ανάμεσα στο Σλαβιάνσκ και το Ντονέτσκ.

Μολονότι στο ίδιο το Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη σήμερα το πρωί, πυρά πυροβολικού ακούγονταν στη ζώνη του αεροδρομίου, την οποία εξακολουθούν να διεκδικούν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ένταση είναι φανερή από την πλευρά των αυτονομιστών. "Το Ντονέτσκ ετοιμάζει την άμυνά του. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συγκεντρωμένες ακριβώς εδώ. Η επίθεση των ναζί (σ.σ.: έτσι χαρακτηρίζουν οι αντάρτες τις αρχές του Κιέβου) θα απωθηθεί σε κάθε περίπτωση. Το Ντονμπάς δεν θα γονατίσει", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ένας από τους κύριους ηγέτες των ανταρτών, ο Ντένις Πουσίλιν.

"Εγκαταλείψαμε αυτή τη νύκτα την Ντρούζκιβκα και την Κοστιαντίνιβκα, αλλά η άμυνα του Ντονέτσκ θα αποτελέσει καμπή. Θα κερδίσουμε", πρόσθεσε σε ένα άλλο μήνυμα.
Η συγκέντρωση που έχει οργανωθεί για το απόγευμα στο Ντονέτσκ έχει ως κεντρικό σύνθημα: "Σώστε τους κατοίκους του Ντονέτσκ από τον ουκρανικό στρατό".

Ένας άλλος ηγέτης των ανταρτών, ο Ιγκόρ Στρέλκοφ, που σύμφωνα με το Κίεβο είναι αξηιωματικός των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι πως θα συστήσει αύριο, Δευτέρα, ένα "κεντρικό στρατιωτικό συμβούλιο" για να συντονίζει καλύτερα την άμυνα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η συνεδρίαση της ομάδας επαφής, που επρόκειτο κατ' αρχήν να πραγματοποιηθεί χθες, Σάββατο, φαίνεται πως έχει ξεχαστεί από το Κίεβο.

Αυτή η συνάντηση εκπροσώπων του Κιέβου, της Μόσχας, του ΟΑΣΕ και των ανταρτών, που είχε αποφασισθεί την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, επρόκειτο να σημάνει την έναρξη και πάλι των διαπραγματεύσεων. Όμως στο Κίεβο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, καθώς οι ουκρανικές αρχές εξαρτούν οποιαδήποτε πολιτική λύση από την αποδοχή εκ μέρους των ανταρτών και της Μόσχας του ελέγχου από την Ουκρανία των συνόρων της με τη Ρωσία.

Επισήμως, η συνεδρίαση της ομάδας επαφής σκόνταψε σε διαφωνίες για τον τόπο όπου θα διεξαγόταν. Χωρίς να αποθαρρυνθεί, η Ρωσία συνέχισε να εργάζεται για την πραγματοποίησή της, ακόμη και μετά την πτώση του Σλαβιάνσκ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε χθες, Σάββατο, τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τις οποίες επέμεινε ότι μια τέτοια συνεδρίαση επείγει ακόμη περισσότερο μετά την ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση και έκανε λόγο για "πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων και καταστροφή υποδομών". Έλαβε την υποστήριξη των συνομιλητών του, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Για τον ουκρανό αναλυτή του Ινστιτούτου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας Βολοντιμίρ Γκόρμπατς, η κατάληψη του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ "επιβεβαιώνει την ορθότητα των θέσεων των Ουκρανών οι οποίοι ζητούσαν να περάσουν στην ενεργό φάση της (στρατιωτικής) επιχείρησης μάλλον, παρά σε μια εκεχειρία και σε συνομιλίες χωρίς τέλος που θα πάγωναν τη σύγκρουση όπως έχει συμβεί στην Υπερδνειστερία ή στην Αμπχαζία", δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές.

"Για να επιταχυνθεί η επιστροφή της ειρήνης στο Ντονμπάς, οι γερμανοί και οι γάλλοι σύμμαχοί μας θα πρέπει να ασκήσουν πίεση επί της Ρωσίας και όχι επί της Ουκρανίας", δήλωσε προσθέτοντας πως η λύση πρέπει να βρεθεί πρώτα απ' όλα "χωρίς την ανάμιξη της Ρωσίας".

Διαβάστε επίσης:

Σλαβιάνσκ: Η ουκρανική σημαία κυματίζει στο Δημαρχείο

Σλαβιάνσκ: Ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε την αποχώρηση των αυτονομιστών