ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καλεί στρατιωτικούς ακόλουθους ξένων χωρών στο Ροστόφ

Ρωσία: Καλεί στρατιωτικούς ακόλουθους ξένων χωρών στο Ροστόφ

Η Ρωσία ζήτησε από τους στρατιωτικούς ακολούθους 18 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να επισκεφθούν την πόλη της περιφέρειας του Ροστόφ, όπου η Μόσχα αναφέρει πως οβίδα που ερρίφθη από τα σύνορα της Ουκρανίας έγινε αιτία να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη δείχνει να αποτελεί μέρος του φραστικού πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας από τον οποίο οι δύο πλευρές επιδιώκουν να κερδίσουν διεθνή υποστήριξη στη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να γνωρίσει στους ξένους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες την πραγματική κατάσταση στο Ντονέτσκ της περιφέρειας Ροστόφ, το οποίο (την Κυριακή) υπέστη καταστροφές από πυρά πυροβολικού και οβίδες από το έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS μετέδωσε δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου 'Αμυνας, σύμφωνα με τον οποίο στρατιωτικοί ακόλουθοι από τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ --Γαλλία, Βρετανία και Κίνα-- έχουν προσκληθεί επίσης.

Η Ουκρανία αρνείται τις ρωσικές κατηγορίες ότι οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ από τα ασύνορα. Σύμφωνα με το Κίεβο, αυτονομιστές αντάρτες συστηματικά ανοίγουν πυρ από τα σύνορα προς το ρωσικό έδαφος για να προκαλέσουν ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Η οργισμένη αντίδραση της Μόσχας για το επεισόδιο αυτό και πληροφορίες ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνται μέχρι τα σύνορα έθεσαν εκ νέου στο προσκήνιο την προοπτική μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, στην οποία πριν από εβδομάδες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδειχνε απρόθυμος να εμπλακεί.