ΚΟΣΜΟΣ

Malaysia Airlines: Ο Πούτιν ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

Malaysia Airlines: Ο Πούτιν ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

Να κηρυχθεί εκεχειρία από τους αυτονομιστές αντάρτες και την ουκρανική κυβέρνηση στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό άμεσες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους προκαθήμενους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Με μεγάλη ανησυχία και λύπη παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία. Είναι φοβερό, μια τραγωδία», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο ελπίζει να καταφέρει να επιλύσει οριστικά την κρίση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαστε σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και ελπίζω ότι θα καταφέρει να προτείνει σε όλον τον ουκρανικό λαό, σε όλους τους ανθρώπους όπου κι αν ζουν, ένα μέσο (…) που θα επιτρέψει να καταλήξουμε σε μια οριστική, και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή αυτή», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Παρόλα αυτά, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, όπως ζητούν επίσης οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, προσθέτοντας όμως ότι οι αντάρτες θα επιτρέψουν στους διεθνείς ερευνητές την πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας.

«Δεν υπάρχει θέμα εκεχειρίας, όμως θα επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να έχουν πρόσβαση στο σημείο της καταστροφής», δήλωσε ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μποροντάι διευκρίνισε ότι είχε επαφή με αξιωματούχους της Ολλανδίας, απ’ όπου αναχώρησε το Μπόινγκ 777 με 298 επιβαίνοντες, και της Μαλαισίας.

«Μας ζήτησαν να αφήσουμε τον τόπο (της συντριβής) όπως είναι, οπότε προς το παρόν δεν αγγίζουμε τίποτα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Μποροντάι σημείωσε ότι οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δε διαθέτουν αρκετά ψυγεία για να διατηρήσουν τις σορούς των επιβαινόντων.

«Αν μπορούν να μεταφερθούν στο Χάρκοβο (στην ανατολική Ουκρανία), θα ήταν μια λύση», ανέφερε.

Ο Μποροντάι αρνήθηκε ότι οι αντάρτες ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα που διαθέτουν δεν τους επιτρέπουν να πλήττουν αεροπλάνα που πετούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 4.000 μέτρων. «Τα όπλα μας δεν πηγαίνουν πιο ψηλά από τα 4.000 μέτρα και δε διαθέτουμε (πυραύλους) Μπουκ», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Malaysian Airlines: Βίντεο από το εσωτερικό του μοιραίου αεροπλάνου (photo)

Φιλιππίνες: Λυκάνθρωποι τρομοκρατούν απομακρυσμένο νησί!

Κίνα: Ζευγάρι επιχείρησε τριπλή απόπειρα αυτοκτονίας! (photos)

Βρετανία: Σάλος με το γυμνό οικοδόμο στα σπίτια ηλικιωμένων! (photo)

Malaysia Airlines: Απίστευτο παιχνίδι της μοίρας για ένα φροντιστή! (vid+phs)

Malaysia Airlines: Ερήμωσε ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας (photos)

Malaysia Airlines: Ηχητικό ντοκουμέντο των αυτονομιστών για το αεροπλάνο (video)

Μαλαισία αεροπλάνο: O εμπειρογνώμονας του AIDS και όσοι γλίτωσαν από θαύμα