ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Αμπντάλα: Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να έχει αποτραπεί

Βασιλιάς Αμπντάλα: Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να έχει αποτραπεί

Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα έπρεπε να είχαν επέμβει στη Συρία νωρίτερα προκειμένου να εμποδίσουν την ανάπτυξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας.


Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους "θα μπορούσε να έχει αποτραπεί αν η διεθνής κοινότητα είχε εργαστεί πιο σκληρά, από κοινού, για να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση και η υποστήριξη των πρώτων (ισλαμιστικών) οργανώσεων στη Συρία δεν θα ελάμβαναν την έκταση που πήραν" τώρα, δήλωσε ο ιορδανός μονάρχης σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Πλέον, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει πρόσβαση σε πετρελαϊκούς πόρους που θα κάνουν πιο δύσκολη την ήττα της, εξήγησε ο βασιλιάς όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

"Μπορούν να παράγουν μέσα σε ένα χρόνο έως ένα δισεκατομμύριο παράγωγα προϊόντων πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να πληρώνουν πολλούς ξένους μαχητές, ότι μπορούν να αγοράζουν όπλα", διευκρίνισε ο βασιλιάς.

Ο Αμπντάλα Β', κατά τον οποίον τα ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους δεν θα πρέπει καν να αποκαλούνται "μουσουλμάνοι", δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να ενωθεί κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης η οποία έχει καταλάβει εκτεταμένα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία έχοντας ανακηρύξει "χαλιφάτο", όπου ο ισλαμικός νόμος ερμηνεύεται ριζοσπαστικά και διαπράττονται ωμότητες, όπως σταυρώσεις και αποκεφαλισμοί.

"Το Ισλαμικό Κράτος προκάλεσε μια αφύπνιση: είναι καιρός να αποφασίσουμε την έναρξη μιας μάχης του καλού κατά του κακού", τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο: Η στιγμή που γαλλικό μαχητικό βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών