ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Αφαίρεσαν διά της βίας δίγλωσσες πινακίδες από κρατικά κτίρια

Κροατία: Αφαίρεσαν διά της βίας δίγλωσσες πινακίδες από κρατικά κτίρια

Όλες οι δίγλωσσες πινακίδες στην κυριλλική και στη λατινική γραφή απομακρύνθηκαν χθες βίαια από έδρες κρατικών οργανισμών στην πόλη Βούκοβαρ της Κροατίας και η πινακίδα έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης βρέθηκε κατεστραμμένη.


Στην αστυνομία του Βούκοβαρ προσήχθησαν για ανάκριση επτά άτομα, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η αστυνομική διεύθυνση της πόλης αναφέρει ότι το άτομο που προκάλεσε φθορά στην πινακίδα του αστυνομικού τμήματος είναι από την περιοχή του Ζάγκρεμπ και ότι μετά την ανάκριση αφέθηκε ελεύθερο.

Οι πινακίδες αφαιρέθηκαν μετά από εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο κοιμητήριο της πόλης, στη μνήμη των θυμάτων του Πατριωτικού Πολέμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τη συγκρότηση της 204 ταξιαρχίας του Βούκοβαρ.

Ομάδα βετεράνων πολέμου, μετά την εκδήλωση μετέβη στο κέντρο της πόλης και απομάκρυνε 14 δίγλωσσες πινακίδες (στην κυριλλική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι και στη λατινική που χρησιμοποιούν οι Κροάτες), σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Η πινακίδα στο αστυνομικό τμήμα της πόλης που καταστράφηκε αντικαταστάθηκε αμέσως, αλλά το βράδυ και πάλι βρέθηκε κατεστραμμένη.
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να εξακριβώσει τις συνθήκες και την ταυτότητα των δραστών, είπε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης του Βούκοβαρ Ντομάγκοϊ Τζιγκούμοβιτς.

Ο δήμαρχος του Βούκοβαρ, Ίβαν Πενάβα, ο οποίος επίσης κλήθηκε για κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα, σχολιάζοντας την αφαίρεση των πινακίδων δήλωσε πως είναι προφανές ότι η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετηθούν πινακίδες στις δύο γραφές είναι κακή για την Κροατία και για την πόλη του Βούκοβαρ.

Το θέμα σχολίασε και ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής, Γιόσιπ Λέκο, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση μνήμης στο Βούκοβαρ, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούν ώστε στην κροατική κοινωνία να εφαρμόζονται τα δημοκρατικά πρότυπα και να επιτευχθεί διάλογος.

Διαβάστε επίσης: Ενισχύεται το Ισλαμικό Κράτος στη μάχη για την Κομπανί