ΚΟΣΜΟΣ

Ντονέτσκ: Νεκρός Ελβετός, μέλος του Ερυθρού Σταυρού

Ντονέτσκ: Νεκρός Ελβετός, μέλος του Ερυθρού Σταυρού

Το κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, με βλήματα να πλήττουν κυρίως ένα εμπορικό κέντρο, βομβαρδίστηκε την Πέμπτη (2/10), για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της εκεχειρίας, όπως ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα μάλιστα με τα σωστικά συνεργεία, από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ένας Ελβετός, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΣΣ), κοντά στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού.

Το τραγικό γεγονός επιβεβαίωσε και ένας εκπρόσωπος Τύπου του Ερυθρού Σταυρού εκπρόσωπος Τύπου του Ερυθρού Σταυρού, ενώ ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε το πτώμα ενός άνδρα μέσης ηλικίας να κείτεται στην είσοδο του κτιρίου.

«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από αυτήν την απώλεια», δήλωσε ο Γιούαν Ουάτσον, εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στο Reuters.

Τα γραφεία του ΔΕΕΣ βρίσκονται σε ένα τριώροφο κτίριο σε απόσταση μικρότερη του 1 χιλιομέτρου από το αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας, που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές μαζί με άλλα σημεία στρατηγικής σημασίας στην πόλη από τον Απρίλιο.

«Έχω μόνο μια ερώτηση να απευθύνω: άραγε οι τρομοκράτες έχουν καμία ιδέα τι σημαίνει ανθρωπιά όταν βομβαρδίζουν το γραφείο στο Ντονέτσκ του ΔΕΕΣ, που μόνο σκοπό έχει να βοηθά τους πολίτες;» διερωτήθηκε o υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβελ Κλίμκιν.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη φορά που το κέντρο της πόλης πλήττεται τόσο σφοδρά μετά την υπογραφή, την 5η Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, της συμφωνίας εκεχειρίας.

Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα μετά το βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε 10 πολίτες σε προάστια του Ντονέτσκ, κοντά στο – ελεγχόμενο από τον ουκρανικό στρατό – αεροδρόμιο της πόλης, όπου μαίνονται μάχες.

Σε ανακοίνωσή της η δημαρχία διευκρίνισε ότι πολλές οβίδες έπεσαν στο κέντρο της πόλης λίγο πριν από τις 18:00, μία από τις οποίες σε ένα εμπορικό κέντρο και μία ακόμη σε έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «ανησυχία της για την εντατικοποίηση, παρά την εκεχειρία, των πυρών και των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Οι μάχες αυτές «προκάλεσαν χθες τον τραγικό θάνατο πολλών πολιτών κοντά σε ένα σχολείο του Ντονέτσκ», κατήγγειλε η ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι «πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί στις μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως εξαιτίας του συνεχούς βομβαρδισμού του αεροδρομίου του Ντονέτσκ».

Διαβάστε ακόμα:

Η Γερμανία προέτρεπε ισλαμιστές να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές!

ΗΠΑ: Καθηγήτριες έκαναν τρίο με ανήλικο μαθητή τους! (vid+pics)

Βρήκαν το μπουντρούμι του Δράκουλα στην Τουρκία; (vid)