ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Σχεδόν 7 δισ. δολάρια από την παράνομη διακίνηση μεταναστών

ΟΗΕ: Σχεδόν 7 δισ. δολάρια από την παράνομη διακίνηση μεταναστών

Σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο αποφέρουν στα δίκτυα των διακινητών οι δύο βασικές οδοί παράνομης διακίνησης μεταναστών προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσιοποίησε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUCD).

«Το ONUCD εκτιμά ότι οι δύο βασικές οδοί παράνομης μετανάστευσης από τη Βόρεια, την Ανατολική και τη Δυτική Αφρική προς την Ευρώπη και από τη Λατινική Αμερική προς τη Βόρειο Αμερική αποφέρουν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Γιούρι Φεντότοφ διευθυντής της υπηρεσίας.

Τα συνολικά έσοδα των δικτύων διακίνησης μεταναστών σε παγκόσμιο επίπεδο «είναι πιθανώς σημαντικά πιο αυξημένα», υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Είναι η πρώτη φορά που το ONUCD κάνει μια τέτοια εκτίμηση, ενώ σύμφωνα με τον Φεντότοφ το ποσό ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο, καθώς «παρατηρούμε μια αυξητική τάση στη διακίνηση μεταναστών παντού».

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος», σημείωσε ο Φεντότοφ, συμπληρώνοντας: «Φοβερές τραγωδίες εκτυλίσσονται καθημερινά όταν ευάλωτες γυναίκες, παιδιά και άνδρες εμπιστεύονται εγκληματίες που τους υπόσχονται να τους μεταφέρουν λαθραία σε άλλες χώρες».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 40.000 μετανάστες έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο από το 2000, οι περισσότεροι εκ των οπίων στη Μεσόγειο κατά την τρέχουσα χρονιά…

Διαβάστε ακόμα:

Έμπολα: Πειραματικό φάρμακο έλαβε άδεια να χορηγηθεί σε ασθενείς

Λαβρόφ: Ο Ομπάμα ανάγκασε την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πρώην πράκτορας των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών έγινε τζιχαντιστής;

Απεργία πείνας ξεκίνησε η Ιρανή που κρατείται επειδή παρακολούθησε αγώνα βόλεϊ ανδρών

Ιράν: Ελεύθερη η δημοσιογράφος σύζυγος του ανταποκριτή της Washington Post