ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Ψήφος εμπιστοσύνης για τα εργασιακά

Ρέντσι: Ψήφος εμπιστοσύνης για τα εργασιακά

Μια συμβολική νίκη επιδιώκει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αποδίδοντας χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην έγκριση μεταρρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας από την ιταλική Γερουσία.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις, αποφεύγοντας τα επίμαχα ζητήματα, που μετατίθενται για το 2015, ενώ η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την ψήφο εμπιστοσύνης σχετίζεται με τη σημερινή ευρωπαϊκή σύνοδο για ζητήματα απασχόλησης και ανάπτυξης.

Η -εκτός σημαντικού απροόπτου- αναμενόμενη επιβεβαίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν γεφυρώνει τις έντονες συγκρούσεις που έχει πυροδοτήσει η επιμονή του Ιταλού πρωθυπουργού για μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η CGIL, παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο, ενώ η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Ρέντσι με την επικεφαλής του συνδικάτου, Σουζάνα Καμούσο, επιβεβαίωσε το αδιέξοδο. «Το μόνο που συμφωνήσαμε ήταν ότι θα ξανασυναντηθούμε», είπε η Καμούσο, που έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις την 25η Οκτωβρίου. «Ολοι οι προεδρεύοντες στην Ε.Ε. συμβουλεύονταν τους κοινωνικούς εταίρους. Η μόνη που δεν το έκανε ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ και τώρα ο Ματέο Ρέντσι», υποστήριξε αναφορικά με τη μη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Αντιθέτως, εκπρόσωποι άλλων ιταλικών συνδικάτων που παρευρίσκονταν στη συνάντηση αντιμετώπισαν πιο θετικά τα ανοίγματα του Ιταλού πρωθυπουργoύ, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση με τη δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τρία από τα μεγαλύτερα προβληματικά βιομηχανικά συγκροτήματα της χώρας.

Η ακριβής μορφή που θα λάβει η εργατική νομοθεσία δεν είναι γνωστή, ενώ στο κομμάτι που θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον Ρέντσι, και παραχωρήσεις προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Προς επίλυση παραμένει το θέμα του άρθρου 18, το οποίο προστατεύει από αυθαίρετες απολύσεις και το οποίο ο Ρέντσι αρχικά σκόπευε να καταργήσει. Στα σχέδια βρίσκεται επίσης η διεύρυνση του ρόλου των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων και η δημιουργία μεγάλης δεξαμενής εξαιρετικά χαμηλόμισθων εργαζομένων.