ΚΟΣΜΟΣ

Το Μαυροβούνιο διασφάλισε 9,9 εκ. ευρώ για προγράμματα στέγασης προσφύγων

Το Μαυροβούνιο διασφάλισε 9,9 εκ. ευρώ για προγράμματα στέγασης προσφύγων

Συμφωνία για τη χορήγηση στο Μαυροβούνιο δωρεάς ύψους 9,9 εκ. ευρώ, που θα διοχετευθούν σε προγράμματα στέγασης προσφύγων, υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας του Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς και ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης Στέφαν Σέλεν.

Πρόκειται για δύο νέα προγράμματα, που θα διασφαλίσουν μόνιμη κατοικία σε 120 οικογένειες προσφύγων στην Ποντγκόριτσα και 68 ηλικιωμένων στην πόλη Πλιέβλια.

"Εργαζόμαστε εντατικά για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος 6.063 πολιτών, δηλαδή 1.177 νοικοκυριών που ανήκουν στις πιο ευπαθείς κατηγορίες" είπε ο κ. Μπόσκοβιτς, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες έχουν ίσα δικαιώματα με τους πολίτες του Μαυροβουνίου, εκτός από το δικαίωμα ψήφου.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε, είναι να μην υπάρχουν πλέον συλλογικά κέντρα διαμονής προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκατέλειψαν τις χώρες τους στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, που συγκέντρωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, περίπου 16.000 πρόσφυγες από την Κροατία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο ζουν στη χώρα. Περίπου 3.000 Ρομά ζουν σε καταυλισμό προσφύγων στο προάστιο Κόνικ του Μαυροβουνίου.

Το συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του ρατσισμού και της μη ανεκτικότητας πέρσι περιέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης στο Κόνικ "απάνθρωπες και επικίνδυνες", σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Διαβάστε ακόμα:

Συντριβή αμερικανικού μαχητικού στη Βρετανία χωρίς συνέπειες

ΗΠΑ: Δεν εξετάζει δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας -Τουρκίας

Γερμανία: Ανίκανη να επαναπατρίσει στρατιώτες αν προσβληθούν από Έμπολα

Έμπολα: Αυστηρότερα μέτρα στα σημαντικά αεροδρόμια των ΗΠΑ

Έμπολα: Κόλλησαν την Ισπανίδα νοσοκόμα με το… ζόρι! (pics)

Βρετανία: Έδιωξαν 9χρονο από το σχολείο υπό τον φόβο του Έμπολα