ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ασφαλής από τους τζιχαντιστές για την ώρα η Βαγδάτη

Ιράκ: Ασφαλής από τους τζιχαντιστές για την ώρα η Βαγδάτη

Μπορεί οι ιρακινές δυνάμεις να βρίσκονται σε «εύθραυστη» θέση, ωστόσο εξακολουθούν να αντιστέκονται στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στα δυτικά της χώρας - Ασφαλής η Βαγδάτη.

Ο ιρακινός στρατός δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στη δυτική επαρχία αλ Άνμπαρ, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι η διεθνής προσοχή έχει στραφεί κυρίως στη βόρεια Συρία και την κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου Κούρδοι μαχητές προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

«Είναι εύθραυστα εκεί», στην επαρχία αλ Άνμπαρ, υπογράμμισε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, συμπληρώνοντας: «Οι κυβερνητικές δυνάμεις διατηρούν το προβάδισμα, όμως είναι δύσκολο και επίπονο».

«Οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες στο δυτικό Ιράκ, περιλαμβανομένων αυτών εναντίον της πόλης Ραμάντι πρωτεύουσας της αλ Άνμπαρ, βοήθησαν τον ιρακινό στρατό να αντιμετωπίσει το ΙΚ και έτσι η Βαγδάτη παραμένει ασφαλής», πρόσθεσε.

Εξάλλου, οι τζιχαντιστές δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Χαντίθα χάρη στις αεροπορικές επιδρομές.

Η κατάσταση αυτή παρόλα αυτά καταδεικνύει εμφανώς το γεγονός ότι ο ιρακινός στρατός δεν είναι ακόμα αποτελεσματικός και εξακολουθεί να έχει ανάγκη από εκπαίδευση.

«Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των ικανοτήτων των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και αυτών του ιρακινού στρατού», σημείωσε ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Κούρδοι προχωρούν, καταλαμβάνουν χωριά και εδάφη, ενώ κατάφεραν να συντονιστούν και με τις δυνάμεις του συνασπισμού», εξήγησε.

Αντίθετα, σύμφωνα με έναν άλλον αξιωματούχο, «το δυτικό Ιράκ είναι μια πηγή ανησυχίας, δεν είναι καλή η κατάσταση εκεί». Ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις οι οποίες απέτυχαν. «Ξεκινούν μια επιχείρηση, όμως σταματά έπειτα από ένα χιλιόμετρο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Φαλούτζα στην επαρχία αλ Άνμπαρ τον Ιανουάριο, ενώ έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να καταλάβει τη Ραμάντι και το φράγμα της Χαντίθα.

Διαβάστε ακόμα:

Μιζούρι: Μυρίζει… μπαρούτι μετά και το δεύτερο φόνο μαύρου από αστυνομικό

ΗΠΑ: 3χρονος κατασπαράχτηκε από ιαγουάρους σε ζωολογικό κήπο! (vid+pics)

ΗΠΑ: Αγνοείται ηθοποιός του Ταραντίνο και συμπρωταγωνίστρια της Στριπ