ΚΟΣΜΟΣ

Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για τον ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά του ΙΚ

Αισιόδοξες οι ΗΠΑ για τον ρόλο της Τουρκίας στη μάχη κατά του ΙΚ

Πολύ καλά πήγαν κατά το Πεντάγωνο οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Άγκυρας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους.

«Οι συζητήσεις πήγαν πολύ, πολύ καλά. Είχαν στο επίκεντρό τους τη διερεύνηση άλλων τρόπων συνεισφοράς της Τουρκίας και που μπορεί να δεσμευτεί (η Τουρκία) γι’ αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Όπως είπε ο Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την άδεια να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις στην Τουρκία για τις εναέριες επιδρομές που εκτελούν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου η έκθεση που συνέταξαν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης που συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή είναι «γενικά καλή».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο επαφές με εκπροσώπους του κύριου κουρδικού κόμματος της Συρίας, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, που είναι το συριακό παρακλάδι της οργάνωσης Κουρδικό Εργατικό Κόμμα-το μεγάλο αγκάθι για την Άγκυρα- όπως ανακοίνωσε σήμερα το State Department.

Αυτές οι «απευθείας επαφές» που είναι τμήμα της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους στη Συρία έγιναν «έξω από την περιοχή» μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εκείνων του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης όπως είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζένιφερ Ψάκι.