ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Ελεύθεροι με… αποδείξεις οι Γερμανοί όμηροι (vid)

Φιλιππίνες: Ελεύθεροι με… αποδείξεις οι Γερμανοί όμηροι (vid)

Στην πρωτεύουσα Μανίλα αναμένεται να μεταφερθεί αεροπορικώς το Σάββατο (18/10) το ζευγάρι των Γερμανών ομήρων που απελευθερώθηκε μετά από έξι μήνες αιχμαλωσίας στα χέρια ισλαμιστών της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στη ζούγκλα των νότιων Φιλιππίνων.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του γενικού επιτελάρχη του στρατού των Φιλιππίνων, οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον των μαχητών της Αμπού Σαγιάφ, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν και άλλους ομήρους που πιστεύεται ότι κρατούνται από τους ισλαμιστές.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαχητές της Αμπού Σαγιάφ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απελευθέρωσαν τους δύο ομήρους, έναν 72χρονο άντρα και μια 55χρονη γυναίκα, στην πόλη Πατικούλ του νησιού Γιόλο, 1000 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα, αφού πρώτα έλαβαν λύτρα ύψους 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αμπού Ραμί εκπρόσωπος της Αμπού Σαγιάφ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό DXRZ στην πόλη Ζαμποάνγκα, ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές για την απελευθέρωση των ομήρων κατέβαλαν το σύνολο του ποσού που είχε απαιτήσει η οργάνωση. «Έχουμε λάβει τα λύτρα 250 εκατομμύρια πέσος, (5,6 εκατομμύρια δολάρια) δεν είναι ούτε ένα σεντάβο (υποδιαίρεση του πέσος) λιγότερο» είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό, τον οποίο οι μαχητές έχουν χρησιμοποιήσει και κατά το παρελθόν για να κάνουν δηλώσεις.

Σε μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός των Φιλιππίνων διακρίνεται το ζευγάρι των πρώην ομήρων χαλαρό να φορά καθαρά ρούχα και να συνομιλεί με στρατιωτικούς και αστυνομικούς αξιωματούχους σε ένα γραφείο στο στρατόπεδο της πόλης Ζαμποάνγκα όπου και υποβλήθηκε σε ιατρικό check-up.

Το ζευγάρι των Γερμανών έπεσε θύμα απαγωγής τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ταξίδευε με ένα γιοτ από τις δυτικές Φιλιππίνες προς τη Βόρνεο. Οι μαχητές της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ είχαν απειλήσει να σκοτώσουν τους δυο ομήρους εάν δεν τους καταβάλλονταν τα λύτρα μέχρι την Παρασκευή. Η οργάνωση είχε απαιτήσει πάντως επίσης από τη γερμανική κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της προς το διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εκτελεί αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ…

Διαβάστε ακόμα:

Συρία: Οι τζιχαντιστές σταύρωσαν «κατάσκοπο» (σκληρές εικόνες)

Ρoή Ειδήσεων