ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ κάλεσε τον Πούτιν να μην αναγνωρίσει τις εκλογές στην ανατολική Ουκρανία

Ο Ολάντ κάλεσε τον Πούτιν να μην αναγνωρίσει τις εκλογές στην ανατολική Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τη Δευτέρα (3/11) τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην αναγνωρίσει τις εκλογές τις οποίες διεξήγαγαν χθες Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία οι φιλορώσοι αυτονομιστές, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας αυτής.

«Καλώ προσωπικά ο ίδιος τον πρόεδρο Πούτιν να παραμείνει εντός (του) πλαισίου» των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία την 5η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Ολάντ, μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου του Καναδά.

Έξι μήνες αφότου ενέσκηψε η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 4.000 και πλέον ανθρώπων, οι αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, εξέλεξαν την Κυριακή τους «προέδρους» τους και τα «κοινοβούλιά» τους που, σύμφωνα με τους οργανωτές των εκλογικών αυτών διαδικασιών, παρέχουν νομιμοποίηση στις αυτονομιστικές αρχές.

«Πρόκειται για τοπικές εκλογές οι οποίες θα έχουν τοπικές συνέπειες και απαιτούν να υπάρξει διάλογος», έκρινε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος πραγματοποιεί μια επίσημη επίσκεψη στον Καναδά ως αύριο Τρίτη.

Απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο Ολάντ τον προέτρεψε να «μην αναγνωρίσει τις εκλογές που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Κατά την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, των γερουσιαστών και των υπουργών της κυβέρνησης του Καναδά υπενθύμισε πως «υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο ονομάζεται συμφωνία του Μινσκ η οποία υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου φέτος. Αυτό το πρωτόκολλο... πρέπει να εφαρμοστεί».

Οι κυρώσεις με στόχο ρωσικά συμφέροντα είναι «ουσιώδους σημασίας... αλλά μπορεί να μην είναι η μοναδική αντίδραση» που θα υπάρξει από μέρους της Δύσης, διεμήνυσε.

«Ο στόχος είναι να πειστούν η Μόσχα και οι αυτονομιστές να σταματήσουν την κλιμάκωση και να επιστρέψουν στον διάλογο», πρόσθεσε ακόμη ο Ολάντ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού η Μόσχα εμπόδισε τα άλλη κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσουν μια απόφαση ή μια διακήρυξη του οργάνου με την οποία καταδικάζονταν οι εκλογές που διεξήγαγαν οι αυτονομιστές.

Τα 15 κράτη μέλη εργάστηκαν πάνω σε μια διακήρυξη του ΣΑ του ΟΗΕ Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, αλλά η Ρωσία αντιτάχθηκε σε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος.

Το κείμενο, το οποίο πρότεινε η Λιθουανία, τόνιζε ότι οι εκλογές που διοργανώθηκαν στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ αντίκεινται στις συμφωνίες του Μινσκ.

«Προσπάθησαν να οριστικοποιήσουν ένα κείμενο την Παρασκευή και το Σάββατο αλλά το σχέδιο αυτό εμποδίστηκε από τη Ρωσία», εξήγησε ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ. Η ρωσική αποστολή στα ΗΕ δεν απάντησε ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο για τη θέση της.

Σχετικές ειδήσεις