ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Πιθανή η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα μπορούσε να επιτευχθεί - εφόσον υπάρχει διάθεση, μέχρι το τέλος του μήνα - σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για τη σύνοδο κορυφής των G20, ανέφερε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι είναι η πρώτη φορά που οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) βρίσκονται τόσο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.

«Από τις 18 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, υπάρχει αρκετός χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η 24η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι δύο πλευρές για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις στις πρωτεύουσες όπου είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, εννοώ δηλαδή στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι έξι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να διασφαλίσουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Από την άλλη, η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς.

Ο Ριάμπκοφ είπε επίσης ότι μετά την επαφή που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο μιας συνόδου στην Κίνα, δεν υπήρξε καμία νέα «ώθηση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων». Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φτάσει πάντως στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις