ΚΟΣΜΟΣ

Μικρή η πιθανότητα εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών

Μικρή η πιθανότητα εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών

Μικρή είναι η πιθανότητα εξάπλωσης του στελέχους του ιού Η5Ν8 στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -Επιβεβαιώθηκε πως το κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε εκτροφείο στη Βόρεια Αγγλία οφείλεται στο συγκεκριμένοστέλεχος.

Την ώρα που νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, ο ΠΟΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα να προσβληθούν και άλλοι πληθυσμοί πουλιών, όπως και μικρός αριθμός ανθρώπων.

Πριν από λίγες ημέρες, το στέλεχος Η5Ν8 του ιού εντοπίστηκε σε ένα εκτροφείο πουλερικών στην Ολλανδία και λίγο αργότερα στη Γερμανία, ενώ σήμερα (18/11) επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα και στη Βρετανία.

Ερωτηθείς εάν περισσότεροι πληθυσμοί πουλιών εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να προσβληθούν από τον ιό, η ειδικός του ΠΟΥ Ελίζαμπεθ Μάμφορντ δήλωσε: «Απολύτως, θα έλεγα», συνεχίζοντας:

«Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και ορισμένα κρούσματα σε ανθρώπους. Δεν βλέπω γιατί όχι. Εάν κυκλοφορήσει ευρέως, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να δούμε και κρούσματα σε ανθρώπους».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κρούσματα σε ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. «Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι πάντα μια πιθανότητα εξαιτίας της μαζικής εξάπλωσης αυτών των ιών από μολυσμένα κοπάδια πουλερικών, όμως κατά τη γνώμη μου, οι πιθανότητες αυτές είναι ελάχιστες», δήλωσε η Λίντα Κλαβίνσκις, ειδικός στην ανοσοβιολογία στο King College του Λονδίνου.

Και μπορεί η Μάμφορντ να συμπλήρωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να εντοπιστούν «ορισμένα κρούσματα», ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι άλλα στελέχη του H5 δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Πιστεύουμε ότι κάθε φορά που άνθρωποι έρθουν σε επαφή με μολυσμένα από τον ιό πουλερικά, υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσής του στον ανθρώπινο οργανισμό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει διαπιστωθεί ότι το στέλεχος της γρίπης H5N8 είναι ευαίσθητο στο φάρμακο οσελταμιβίρη, γνωστό και ως Tamiflu.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε μέσω δοκιμών πως το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε σε εκτροφείο πάπιας στη βόρεια Αγγλία οφείλεται στο στέλεχος H5N8.

Η ίδια μορφή του ιού είχε εντοπιστεί ήδη σε εκτροφεία στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία θανάτωσης των 6.000 πουλιών του αγροκτήματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της τρίτης (18/11).

«Η εκτίμηση του Επικεφαλής Ιατρικού Αξιωματούχου και της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας είναι ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας: «Η υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων στη Βρετανία ανέφερε πως δεν υπάρχει κίνδυνος (...) για τους καταναλωτές».

Μία ζώνη περιορισμού μήκους 9,6 χιλιομέτρων έχει τοποθετηθεί πάντως γύρω από το αγρόκτημα, μετά την αποκάλυψη για το ξέσπασμα του ιού...

Σχετικές ειδήσεις