ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δίκη δημοσιογράφου κεκλεισμένων των θυρών

Κίνα: Δίκη δημοσιογράφου κεκλεισμένων των θυρών

Η δίκη, κεκλεισμένων των θυρών, της 70χρονης διαπρεπούς Κινέζας δημοσιογράφου Γκάο Γιού, η οποία κατηγορείται για "αποκάλυψη κρατικών απορρήτων", άρχισε σήμερα (21/11) στο Πεκίνο, παρά τις εκκλήσεις για την απελευθέρωσή της που απηύθυναν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόσβαση των εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου στο δικαστήριο δεν έγινε δεκτή.

Η Γκάο Γιού, δηλώνει αθώα για ένα κατηγορητήριο, που επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η πρώην συντάκτης και υποδιευθύντρια του περιοδικού Economics Weekly συνελήφθη στο τέλος του Απριλίου στο πλαίσιο μίας εκστρατείας κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν όψει της 25ης επετείου από την καταστολή του κινήματος για τη δημοκρατία στην Πλατεία Τιενανμέν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δημοσιογράφος κατηγορείται για "διαβίβαση κρατικών μυστικών σε πηγές εκτός της Κίνας".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η δημοσιογράφος κατηγορείται ότι διαβίβασε σε ιστοσελίδα εσωτερικό έγγραφο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πρότεινε ενίσχυση της λογοκρισίας κατά των μεταρρυθμιστικών ιδεών.

Στις 8 Μαΐου, η Κινέζα διανοούμενη, η οποία έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους το Παγκόσμιο Βραβείο για την Ελευθερία του Τύπου της UNESCO το 1997, εμφανίσθηκε σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης όπου παραδεχόταν τα σφάλματά της. Στη συνέχεια, εξήγησε στους συνηγόρους της ότι αυτή η ομολογία τής είχε αποσπασθεί δια της βίας.

Η " δημόσια εξομολόγηση" , ένας θεσμός που βγαίνει από το πιο τυπικό μαοϊκό παρελθόν, γνωρίζει μία δεύτερη νεότητα υπό το καθεστώς του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί εκστρατεία για την ενίσχυση "του κράτους του νόμου".

Σχετικές ειδήσεις