ΚΟΣΜΟΣ

Η οικογένεια του ομήρου της αλ Κάιντα συγχώρεσε τις ΗΠΑ…

Η οικογένεια του ομήρου της αλ Κάιντα συγχώρεσε τις ΗΠΑ…

Να συγχωρήσει, προτιμώντας να αποφύγει κάθε αντιπαράθεση για τις συνθήκες θανάτου του, επέλεξε η οικογένεια του Πιέρ Κόρκι, του Νοτιοαφρικανού εκπαιδευτικού που σκοτώθηκε μαζί με τον επίσης όμηρο της αλ Κάιντα, Αμερικανό δημοσιογράφο Λουκ Σόμερς, κατά τη διάρκεια αποτυχημένης επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή τους.

«Σήμερα επιλέξαμε τη συγχώρεση, την αγάπη. Επιλέξαμε να χαρούμε τις αναμνήσεις μας από τον Πιέρ και να τον κρατήσουμε ζωντανό στις καρδιές μας», αναφέρει η χήρα του Κόρκι, Γιολάντε, σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής (7/12).

«Δεν υπάρχει καμία κατηγορία για κανέναν. Η Γιολάντε Κόρκι δεν είναι σε θέση να πει αν οι (ΗΠΑ) έκαναν λάθος. Ως χριστιανή, τηρεί την συγχώρεση σύμφωνα με τη Βίβλο ... ακόμα και για τους απαγωγείς του», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Νταν Νόρτιερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο 57χρονος Κόρκι, από το Μπλουμφοντέιν της κεντρικής Νοτίου Αφρικής, δίδασκε επί τέσσερα χρόνια στην Υεμένη μαζί με τη 44χρονη Γιολάντε, όταν είχαν απαχθεί στην Τάιζ της νοτιοδυτικής Υεμένης από μέλη της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA), στις 27 Μαΐου του 2013.

Ο Κόρκι και ο 33χρονος Σόμερς υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τα πυρά που δέχθηκαν από τους απαγωγείς τους, μέλη της AQPA, κατά τη διάρκεια της επιδρομής των αμερικανικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή τους λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Άλλοι 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, ένα 10χρονο αγόρι και ένας αρχηγός της τοπικής αλ Κάιντα σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή στο χωριό Νταφάαρ της επαρχίας Σάμπουα, προπυργίου των ανταρτών στη νότια Υεμένη.

Η Γιολάντε είχε απελευθερωθεί στις 10 Ιανουαρίου του 2014, ενώ επέστρεψε στη Νότια Αφρική, προκειμένου να είναι μαζί με τα δύο παιδιά τους.

«Παρά το φυσικό μας χωρισμό 228 ημέρες μετά την απελευθέρωσή μου, έμεινα μαζί του μέχρι τέλους. Στις 6 Δεκεμβρίου 2014, τον καλύτερο φίλο μου, το σύντροφό μου, αυτόν τον μπαμπά που πίστευε στον Θεό, μάς τον πήραν, από εμένα και τα παιδιά μου», σημειώνει η Γιολάντε Κόρκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επαναπατρισμός της σορού του Κόρκι αναμένεται σήμερα (8/12), ενώ μια τελετή θα οργανωθεί αργότερα εντός της εβδομάδας στο Μπλουμφοντέιν, πριν από την κηδεία που θα γίνει σε στενό κύκλο.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική, Πάτρικ Γκάσπαρ, αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον δεν γνώριζε για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο με στόχο την απελευθέρωση του Νοτιοαφρικανού ομήρου πριν αυτός σκοτωθεί κατά την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης ομήρων της αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Ο πρεσβευτής σημείωσε πάντως, για μία ακόμη φορά, στο σταθμό 702 talk radio ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε άμεσα προκειμένου να απελευθερώσει τον Σόμερς, διότι είχε πληροφορίες ότι ο όμηρος επρόκειτο να εκτελεσθεί από τους απαγωγείς του. «Δεν είχαμε ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση του Κόρκι. Ούτε γνωρίζαμε ότι ο Κόρκι κρατείτο στο ίδιο μέρος με τον Σόμερς», ανέφερε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο είπαν ότι γνώριζαν πως ένας δεύτερος όμηρος (αγνώστων στοιχείων) βρισκόταν στο μέρος αυτό…

Την ίδια ώρα, η μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση Gift of Givers που διαπραγματευόταν εδώ και ένα χρόνο την απελευθέρωση του δασκάλου, έκανε γνωστό ότι ο Κόρκι θα ανακτούσε την ελευθερία του σύντομα, ίσως από την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ιμτιάζ Σουλιμάν, επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις. «Δεν τους κρίνω για την επιδρομή που πραγματοποίησαν, ούτε έχω οργή εναντίον τους. Εργάστηκαν για το βέλτιστο συμφέρον των πολιτών τους. Οποιαδήποτε κυβέρνηση το ίδιο θα έκανε», υποστήριξε…

Σχετικές ειδήσεις