ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε ο θρυλικός αντάρτης των Μακί Νικολάι Βασένιν

Απεβίωσε ο θρυλικός αντάρτης των Μακί Νικολάι Βασένιν

Ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του τον καιρό που πολεμούσε στη γαλλική αντίσταση έμελλε να τον στοιχειώσει ως το τέλος της ζωής του. Ο Νικολάι Βασένιν, στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος είχε ενταχθεί στην εθνική αντίσταση στη Γαλλία, απεβίωσε τη Δευτέρα (8/12) στη Ρωσία σε ηλικία 95 ετών.

Ο Βασένιν, ο οποίος είχε συλληφθεί από τα χιτλερικά στρατεύματα πριν αποδράσει από στρατόπεδο εργασίας στη Γαλλία, ενώ είχε σταλεί επίσης σε γκουλάγκ μετά την επιστροφή του στη Σοβιετική Ένωση, αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στον εντοπισμό της Ζαν. Της κόρης του καπετάνιου του όταν πολεμούσε με τους Μακί, την οποία είχε ερωτευθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου…

«Ο μόνος επιζών του λόχου των Μακί της Ντρομ (νότια Γαλλία) απεβίωσε σήμερα στο νοσοκομείο στη Μπερεζόφσκι (στα Ουράλια), τρεις ημέρες μετά τα 95α του γενέθλια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Λομπανόφ, φίλος του ηλικιωμένου άνδρα ο οποίος τον βοηθούσε τα τελευταία χρόνια.

«Ήταν ένας άνθρωπος θαρραλέος και τίμιος (...). Αυτά που του συνέβησαν ήταν μοναδικά», έγραψε ο Εβγένι Κουϊβάτσεφ, κυβερνήτης της περιοχής Σβερντλόβσκ, όπου ζούσε ο Βασένιν.

Τον Ιούλιο του 1941 ο στρατιώτης Βασένιν είχε αιχμαλωτιστεί από τους ναζί, πριν διαφύγει και ενταχθεί στη γαλλική αντίσταση στο Ντρομ.
Ο «λόχος Νικολά» είχε συμμετάσχει σε διάφορες μάχες. Τραυματίας, ο Σοβιετικός στρατιώτης είχε ερωτευτεί τη Ζαν - την κόρη του καπετάνιου της μονάδας των ανταρτών όπου είχε ενταχθεί, Ζεράρ Μονό - η οποία τον φρόντιζε, ζητώντας το χέρι της.

Μετά την άρνηση του επικεφαλής της μονάδας του, ο Νικολάι επέστρεψε το 1945 στην ΕΣΣΔ, όπου δικάστηκε για εσχάτη προδοσία (επειδή είχε πέσει στα χέρια των ναζί), με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 15 χρόνια σε στρατόπεδα εργασίας.

Μετά το θάνατο του Στάλιν το 1953, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ' οίκον κράτηση στη Σιβηρία, ενώ ακολούθως παντρεύτηκε τη Ζινάιντα, μια γεωλόγο που περνούσε από το ορυχείο όπου εργάζονταν οι καταδικασθέντες.

Δεν αποκαταστάθηκε παρά με την περεστρόικα, λίγο καιρό πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991…

Για περίπου 60 χρόνια κρατούσε μυστικό τον έρωτά του για τη Γαλλίδα, αλλά μετά το θάνατο της γυναίκας του, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, ο Βασένιν αποφάσισε «να ξαναβρεί τη Ζαν ό,τι κι αν του στοίχιζε», όπως είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάρτιο του 2013.

Και μπορεί ο Βασένιν, ο οποίος είχε λάβει τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, να μετέβη στη Γαλλία τον Ιούνιο, ωστόσο ήταν αργά. Η Ζαν είχε πεθάνει μόλις πέντε μήνες πριν.

Παρόλα αυτά, ο πρώην αντάρτης πήγε στο σπίτι όπου η Ζαν είχε φροντίσει τα τραύματά του, συνοδευόμενος από τον Αντρέι Γκριγκόριεφ, έναν Ρώσο κινηματογραφιστή ο οποίος γυρίζει ντοκιμαντέρ για τον Ρώσο Μακί.

Ο Βασένιν απέθεσε επίσης στον τάφο της Ζαν κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα κουτί με σοκολάτες…
«Της είχα υποσχεθεί ότι θα επέστρεφα και κρατάω το λόγο μου, όπως κάνουν οι Ρώσοι στρατιώτες», είχε υποστηρίξει τότε, αποφασισμένος να ζήσει τουλάχιστον μέχρι να μπορέσει να ξαναδεί τη Ζαν…

Ρoή Ειδήσεων