ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκεχειρία μόνο στα… χαρτιά - Απαγόρευση πτήσεων

Ουκρανία: Εκεχειρία μόνο στα… χαρτιά - Απαγόρευση πτήσεων

Για έντεκα επιθέσεις των φιλορώσων αυτονομιστών εναντίον θέσεών του στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών παρά την εκεχειρία, αλλά και για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέταγε πάνω από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης (τελευταία πόλη στα ανατολικά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου) έκανε λόγο ο ουκρανικός στρατός.

«Οι δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών του εχθρού έχουν ενταθεί γύρω από τη Μαριούπολη, όπου εντοπίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ουκρανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Το Κίεβο φοβάται εδώ και μήνες μια επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αυτονομιστών ανταρτών να δημιουργήσουν ένα διάδρομο μεταξύ των ρωσικών συνόρων και της Κριμαίας, η οποία τον Μάρτιο προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη (9/12) έχει πάντως παραβιαστεί έντεκα φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών με πυρά του πυροβολικού και όλμους να πέφτουν γύρω από πολλά σημεία- κλειδιά, κυρίως στην επαρχία Λουχάνσκ.

Στο μεταξύ, γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, θέατρο σφοδρών μαχών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών εδώ και μήνες, «η νύχτα ήταν ταραγμένη», δήλωσε ο Μαξίμ, ένας εθελοντής και μέλος της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» που βρίσκεται στην περιοχή.

«Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν από ψηλά και εκρήξεις ακούγονταν τη νύχτα από το αεροδρόμιο. Όμως όλα είναι ήρεμα το πρωί», συμπλήρωσε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το Κίεβο απαγόρευσε όλες τις πτήσεις με προορισμό το Ντνιπροπετρόφκ, το Χάρκοβο και το Ζαπορίτζια, τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, υποστήριξε ο Ντένις Αντονιούκ, επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Ο Αντονιούκ εξήγησε πάντως ότι η απόφαση για τιε τρεις αυτές πόλεις (πρωτεύουσες των επαρχιών που συνορεύουν με το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ) ελήφθη για «λόγους ασφαλείας», διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα ισχύει η απαγόρευση…

Σχετικές ειδήσεις