ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σχηματίστηκε συνασπισμός ισλαμιστικών πολιτοφυλακών

Λιβύη: Σχηματίστηκε συνασπισμός ισλαμιστικών πολιτοφυλακών

Ένα συνασπισμό με το όνομα «Συμβούλιο της σούρα των μουτζαχεντίν», εν αναμονή μιας επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, δημιούργησαν οι ισλαμιστικές πολιτοφυλακές στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης.

«Όλος ο κόσμος είδε τι έγινε στη Βεγγάζη, κατεστραμμένη, οι θεσμοί της διαλυμένοι, σπίτια κατεδαφισμένα, τεμένη και πανεπιστήμια πυρπολημένα από τα χέρια των εγκληματιών υποστηρικτών του Χάφταρ», αναφέρει ο νέος συνασπισμός της πόλης αυτής που είναι εκτός του ελέγχου του κράτους, στην πρώτη του ανακοίνωση που δημοσίευσε την Παρασκευή (12/12) το βράδυ.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον απότακτο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και τον Αμπντάλα αλ Τένι, τον αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργό της Λιβύης, διεξάγουν αυτή την περίοδο επιχειρήσεις δυτικά της Τρίπολης, καθώς και στη Βεγγάζη, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν τις δύο αυτές μεγάλες πόλεις, που έπεσαν το καλοκαίρι στα χέρια ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.

Η πόλη Ντέρνα, που έχει μετατραπεί σε «ισλαμικό εμιράτο» και μετά το 2011 δέχεται τακτικά ξένους μαχητές, κυρίως για να εκπαιδευτούν και να σταλούν το Ιράκ ή τη Συρία, έχει γίνει - σύμφωνα με τους ειδικούς - προπύργιο των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους.

Η παράκτια αυτή πόλη με τους 150.000 κατοίκους, ιστορικό προπύργιο των εξτρεμιστών ισλαμιστών στην ανατολική Λιβύη, βρίσκεται μεταξύ Βεγγάζης και συνόρων με την Αίγυπτο.

Κάποιοι δυτικοί αναλυτές θεωρούν ήδη το Συμβούλιο της σούρα των μουτζαχεντίν το τρίτο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Αφρική, μετά την οργάνωση Τζουντ αλ Χαλίφα στην Αλγερία και την Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες στην Αίγυπτο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν πάντως πρόσφατα την ανησυχία τους «για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδες βίαιων εξτρεμιστών (στη Λιβύη) έχουν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ και θέλουν να συνταχθούν με αυτό», σύμφωνα με τον Τζέφρι Ράτκι εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της σούρα των μουτζαχεντίν καλεί στην ανακοίνωσή του όλους τους κατοίκους της Ντέρνα να συνταχθούν με το συνασπισμό, ενώ απευθύνεται στους ισλαμιστές μαχητές στη Βεγγάζη τονίζοντάς τους: «Είμαστε μαζί σας στον πόλεμο του εγκληματία Χάφταρ και των στρατιωτών του».

Πριν την ανακοίνωση της δημιουργίας του συνασπισμού αυτού, οι ισλαμιστικές πολιτοφυλακές διοργάνωσαν επίσης μια στρατιωτική παρέλαση στη Ντέρνα με τεθωρακισμένα και μαχητές που έφεραν μαύρες σημαίες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε κάνει λόγο για συνοπτικές εκτελέσεις και άλλες ωμότητες των εξτρεμιστών στη Ντέρνα εις βάρος του πληθυσμού…

Σχετικές ειδήσεις