ΚΟΣΜΟΣ

Αμερική όπως Ελλάδα - Μια ιστορία για τις συντάξεις

Αμερική όπως Ελλάδα - Μια ιστορία για τις συντάξεις

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αυτή η χώρα όμως δεν είναι η Ελλάδα!

Επιμέλεια Βασίλης Βασιλόπουλος

Η μικρή αυτή ιστορία ξεκινά με έναν αξιωματούχο, ο οποίος δήλωνε πριν αναλάβει ότι «το ασφαλιστικό σύστημα είναι γεμάτο από απάτες και καταχρήσεις». Για παράδειγμα, έλεγε ότι αυτοί που έχουν αύξηση στις αποδοχές τους τα τελευταία χρόνια, παίρνουν υψηλές συντάξεις, και αυτοί που μετακινούνται στις δουλειές τους, έχουν πολλές διαφορετικές συντάξεις, με αποτέλεσμα να εισπράττουν πολλά και να αδικούνται οι φορολογούμενοι και οι άλλοι εργαζόμενοι».

Μόλις εξελέγη, έγινε ηπιότερος καθώς τον «χτύπησε» το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του δημόσιου συνταξιοδοτικού χάους και όταν διαπίστωσε κυνικά ότι έπρεπε να έχει μαζί του τα συνδικάτα, έκανε πίσω. Τώρα δηλώνει ότι « δεν πρέπει να τροποποιείται η σύνταξη σε κανέναν».

Σε αυτή την πολιτεία το δημόσιο χρέος φούσκωσε και για αυτόν τον λόγο. Μόνον που αυτή η πολιτεία δεν είναι η Ελλάδα. Ή μάλλον είναι σαν την Ελλάδα και συγκεκριμένα πρόκειται για το Ιλινόις!

Illinoiscapitol


Δείτε τις ομοιότητες:

• Η αμερικανική πολιτεία, μαστίζεται από παροχές και υποσχέσεις και κανείς δεν έχει τη διάθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

• Αυτή η μεσοδυτική πολιτεία, με πληθυσμό 13 εκατομμυρίων, έχει το πιο υποχρηματοδοτούμενο σύστημα συνταξιοδότησης από άλλες και τη μεγαλύτερη σύνταξη που γίνεται βάρος σε σχέση με τα κρατικά έσοδα.
• Έχει τον υψηλότερο αριθμό ταμείων υπό χρεοκοπία. Έχει 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις (βλέπε διάγραμμα) και 56 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος για την περίθαλψη των συνταξιούχων.
• Το Ιλινόις διαθέτει ένα στα τέσσερα δολάρια φόρο για τις συντάξεις, που ερμηνεύεται σε ποσά μεγαλύτερα από αυτά που διατίθενται για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
• Η αξιολόγηση των ομολόγων του Ιλινόις είναι η χαμηλότερη όλων των άλλων, πράγμα που σημαίνει δραματικά υψηλότερο κόστος δανεισμού.
• Όταν η πολιτειακή κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τα συνταξιοδοτικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό του 2014, δύο οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι Fitch και Moody’s, υποβάθμισαν το Ιλινόις στο ίδιο επίπεδο με τη Μποτσουάνα.
• Όλα εκεί γίνονται για βραχυπρόθεσμους ιδιοτελείς λόγους και δεν ασχολούνται με τις αναλογιστικές μελέτες.
• Ενώ οι περισσότερες πολιτείες ακολουθούν τους κανόνες που καθορίζονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων (GASB), το Ιλινόις τους έχει αγνοήσει.
• Το 2013 το κράτος κατέβαλε 2.8 δισ. δολάρια στο ταμείο συντάξεων για καθηγητές, ένα από τα πέντε συνταξιοδοτικά ταμεία της, αλλά οι κανόνες του GASB απαιτούν χρηματοδότηση 3,6 δις δολαρίων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς οικονομολόγων, το πραγματικό «βάρος» του ασφαλιστικού είναι 250 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.
• Μια απόπειρα να νομοθετηθεί μεταρρύθμιση, τον Δεκέμβριο του 2013, με νομοσχέδιο που μείωνε τις ετήσιες αυξήσεις στις πληρωμές των συντάξεων και αύξανε την ηλικία συνταξιοδότησης ως μέτρα θεραπείας σε βάθος 30ετίας, απορρίφθηκε από τη δικαιοσύνη για παραβίαση του συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι είναι άθικτες οι συμβάσεις συνταξιοδότησης.
• Το θέμα και στο Ιλινόις είναι ζήτημα ερμηνείας. Αν ένα κράτος δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις, τότε η ευημερία των πολιτών υπερισχύει του συντάγματος. Ασφαλώς τα κράτη δεν μπορούν να παραιτηθούν από τις ευθύνες τους για την παροχή βασικών υπηρεσιών και υποδομών. Το «σπιράλ θανάτου» παραμονεύει. Ο αντίλογος είναι ότι το κράτος πρέπει να βρει τρόπους να πληρώσει όσα εγγυάται. Να επιμηκύνει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Για την ώρα δεν σκέφτονται την αύξηση της φορολογίας και ειδικά για τις επιχειρήσεις, αλλά το 2015 το Ιλινόις είτε θα βυθιστεί περισσότερο σε ένα τέλμα ελληνικού τύπου του χρέους ή θα ξεκινήσει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση τη θεραπεία του.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgrcebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις