ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μεγαλειώδης διαδήλωση για την ελευθερία

Γαλλία: Μεγαλειώδης διαδήλωση για την ελευθερία

Μία λαοθάλασσα ανθρώπων. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γαλλία συμμετείχαν στις πορείες αλληλεγγύης. Ενάμισυ εκατομμύριο πολίτες στο Παρίσι και δεκάδες ηγέτες, πλάι πλάι, έδωσαν ηχηρό μήνυμα υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και κατά του φανατισμού.Στη μνήμη των 17 ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του φανατισμού, στα αιματηρά γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique της Πόλης του Φωτός."Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο", "Είμαι η ελευθερία της ζωής", "Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι", "Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα" , "Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία" ήταν κάποια από τα συνθήματα που ξεχώρισαν.

Στην πορεία κατά της τρομοκρατίας συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Γαλλία Φρανσουά Ολάντ και 50 περίπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κρατών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνι, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Παρών επίσης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βουλγαρίας Εντι Ράμα και Μπόικο Μπορίσοφ αντίστοιχα, καθώς και οκτώ πρόεδροι αφρικανικών χωρών.

hgetes

Στην κινητοποίηση, πλην του Έλληνα πρωθυποργού, μετείχε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Glezos
hollande

Μία εικόνα άξια αναφοράς και με έντονο συμβολισμό, η απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου που άφησαν στην άκρη τις πολιτικές έριδες για να δώσουν μήνυμα κατά της τρομοκρατίας. Στην ογκώδη πορεία αλλυλεγγύης και οι συγγενείς των θυμάτων του μακελειού στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο, που κρατούν στα χέρια τους χαρτιά με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν. Ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

families

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, ανέφερε το περιβάλλον του.

Ο κόσμος χειροκροτά, σφίγγει τα χέρια των αστυνομικών, κρατά σημαίες, στυλό και μολύβια στα χέρια, διατρανώνοντας, με τον πιο απόλυτο τρόπο, την αντίθεσή τους στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία.

molyvi

Κρατώντας γαλλικές σημαίες και χιλιάδες πλακάτ με το μήνυμα "je suis Charlie". Η Μασσαλιώτιδα ακουγόταν από παντού. Δύο μικρά πανό "Je suis Charlie" γραμμένα στα αραβικά γίνονταν δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Στη μία πλευρά της πλατείας ήταν συγκεντρωμένοι οι "επιζώντες" του Charlie Hebdo, οι οικογένειες των θυμάτων, 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ενός λεπτού σιγή, φωτογραφίες και οι ηγέτες αποχώρησαν/

Ολοι μιλούσαν για , "ελπίδα", "ενότητα", "αδελφοσύνη", "ανεκτικότητα".
"Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναι η Γαλλία", λέει μία ηλικιωμένη γυναίκα.

«Να κραδαίνετε τα στυλό σας» ή «Ελευθερία, ισότητα, σχεδιάζετε, γράφετε», είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που γράφουν τα πανό όσων διαδηλώνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Paris 2

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν σε πολλές πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Στις Βρυξέλλες, ο κόσμος ξεπέρασε τις 20.000. Στο Βερολίνο παρά το ψύχος, ο αριθμός των διαδηλωτών κυμάνθηκε μεταξύ 8000 και 9000, σύμφωνα με την αστυνομία. Στο Λονδίνο το πλήθος κρατούσε γαλλικές σημαίες.

Londino 2
London 1

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύς πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε Λισσαβόνα, Λωζάνη, Στοκχόλμη, Βιέννη, Θεσσαλονίκη αλλά και σε Ισραήλ αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες.

Thessaloniki

Λίγο αργότερα, Ολάντ και Νετανιάχου γίνονταν δεκτοί με επευφημίες στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού, όπου πραγματοποιείτο τελετή στη μνήμη των θυμάτων.

Δείτε live τη διαδήλωση:

Σχετικές ειδήσεις