ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Μακρύς ο δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με τη Μόσχα»

Ουκρανία: «Μακρύς ο δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με τη Μόσχα»

Μακρύς και δύσβατος είναι ο δρόμος που οδηγεί στην επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία και τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την άποψη του Γάλλου προέδρου, πολλά θέματα, όπως το καθεστώς των εδαφών, ο έλεγχος των συνόρων και η απόσυρση των βαρέων όπλων, παραμένουν σε εκκρεμότητα πριν επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Την Κυριακή (08/02) θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα συμπέρασμα. Αν δεν ολοκληρωθεί αύριο, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για όσο χρόνο είναι απαραίτητο, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον Ολάντ, υπενθυμίζοντας πως η Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις αρχές της εβδομάδας.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επρόκειτο να έχει απόψε (07/02) επικοινωνία με τη Μέρκελ, πριν από τις προγραμματισμένες για την Κυριακή τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Προς το παρόν, βρισκόμαστε στην αναζήτηση, στη διαδικασία, στην κίνηση», δήλωσε η πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ προσθέτοντας:

«Δεν θα υπάρξει κανονική συμφωνία παρά μόνο όταν θα έχουμε μια συνάντηση, χωρίς αμφιβολία τετραμερή, και παραλλήλως η ομάδα επαφής θα έχει υιοθετήσει τα μέτρα που συνδεόνται με την εφαρμογή του πρωτοκόλου του Μινσκ. Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο αυτό».

Σχετικές ειδήσεις