ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παραπαίει η «κατάπαυση του πυρός»

Ουκρανία: Παραπαίει η «κατάπαυση του πυρός»

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εξαιρετικά εύθραυστης εκεχειρίας η οποία ετέθη σε ισχύ το σαββατοκύριακο και προειδοποιούν ότι, υπό τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν στο μέτρο της απόσυρσης των βαρέων όπλων του πυροβολικού από το μέτωπο.

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει εύθραυστη και ότι ο δρόμος προς μία συνολική ειρήνη θα είναι "εξαιρετικά δύσκολος".

"Η κατάσταση είναι εύθραυστη. Και ειδικά ως προς το Ντεμπάλτσεβε, δεν είναι απροσδόκητη. Υπήρξε πάντοτε σαφές ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν. Και πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε θα επιτύχει. Θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος δρόμος".

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε στη δημοσιότητα νέα μαύρη λίστα από ιδιώτες και οντότητες κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για τον ρόλο τους στην ουκρανική σύρραξη, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται δύο ρώσοι υφυπουργοί Αμυνας.

Η Μόσχα δεσμεύθηκε ότι θα δώσει την προσήκουσα απάντηση καταγγέλλοντας ως " παράλογες και ασυνεχείς" τις κυρώσεις .

"Επισημαίνουμε τον ασυνεχή και παράλογο χαρακτήρα των κυρώσεων: κάθε φορά που υπάρχει ελπίδα για τη διευθέτηση της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης, οι Βρυξέλλες σπεύδουν να εισαγάγουν νέα αντιρωσικά μέτρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Ενα πράγμα είναι σαφές: αυτές οι αποφάσεις να συνοδευτούν από μία προσήκουσα απάντηση. Αντιβαίνουν στην κοινή λογική", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Και καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις σε πολλά θερμά σημεία του μετώπου, η στρατιωτική ηγεσία στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι πέντε ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της Μαριούπολης και ότι η έναρξη της απόσυρσης των βαρέων όπλων πυροβολικού από το μέτωπο, όπως προβλέπεται απο τη συμφωνία Μινσκ 2 τίθεται ντε φάκτο εν αμφιβόλω.

"Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των βαρέων όπλων του πυροβολκού. Πώς μπορούμε να αποσύρουμε τα όπλα, όταν οι αντάρτες προσπαθούν να μάς επιτεθούν με τανκς και βάλλουν εναντίον μας συνεχώς;", δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Βλαντισλάβ Σελέζνιεφ.
Η απόσυρση των βαρέων όπλων, που προβλέπεται να αρχίσει απόψε, πρέπει να ξεκινήσει 48 ώρες το αργότερο μετά την κατάπαυση των εχθροπραξιών, πράγμα που δεν ισχύει αυτήν τη στιγμή", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βάλλουν εναντίον τους στην περιοχή του αεροδρόμιου του Ντονέτσκ.

Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσαν "έτοιμοι" να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους από τη γραμμή του μετώπου, όταν η Ουκρανία αποσύρει τα δικά της, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Κιέβου σύμφωνα με την οποία η ουκρανική πλευρά δεν είναι έτοιμη να αποσύρει τα βαρέα όπλα όσο οι αντάρτες παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, ο Πουσίλιν δήλωσε ότι η "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ είναι έτοιμη μόνο για αμοιβαία απόσυρση όπλων".

Τριάντα έξι ώρες μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από την στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντεμπάλτσεβε, όπου βρίσκονται χιλιάδες ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι κινδυνεύουν με περικύκλωση.

Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών που προσπαθούν να καταλάβουν το Ντεμπάλτσεβε, στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο, έβαλαν 112 φορές σε 24 ώρες εναντίον των θέσεων του ουκρανικού στρατού, 90 από αυτές μέσα στο Ντεμπάλτσεβε και τα γειτονικά χωριά, ανακοίνωσε ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Διοικητής των φιλορώσων ανταρτών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα ανοίξουν έναν ασφαλή διάδρομο για την αποχώρηση των ουκρανών στρατιωτών από την πόλη του Ντεμπάλτσεβε.

"Προτείνουμε το άνοιγμα διαδρόμου για τους ουκρανούς στρατιώτες, ώστε να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν. Δεν πρόκειται καν να τους αιχμαλωτίσουμε", είπε ο Εντουαρντ Μπασούριν.

Οι δυνάμεις των ανταρτών που βομβάρδισαν τη πόλη με ρουκέτες, έχουν λάβει τη διαταγή να καταλάβουν πάση θυσία την πόλη, δήλωσε ο Ανατόλι Στέλμαχ. "Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, οι δυνάμεις μας δεν έβαλαν παρά απαντώντας στα πυρά", πρόσθεσε.

Η Νατάλια Καραμπούτα, στέλεχος της δημοτικής αρχής της πόλης Ντεμπάλτσεβε, η οποία έχει εγκαταλείψει την πόλη, δήλωσε ότι περί τους 5.000 άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη, όπου ακόμη και η διανομή ψωμιού έχει σταματήσει εξαιτίας των μαχών.

"Η χθεσινή ημέρα ήταν ήσυχη, δεν υπήρχαν πυρά, αλλά σήμερα όλα ξεκίνησαν πάλι, εκρήξεις ακούγονται συνέχεια. οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν διότι πέφτουν πυρά στον δρόμο... Δεν έχουν τίποτε, ούτε ψωμί, ούτε νερό".

Σχετικές ειδήσεις