ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη και πέμπτος ύποπτος για τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

Συνελήφθη και πέμπτος ύποπτος για τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

Η αστυνομία συνέλαβε έναν πέμπτο άνδρα στο πλαίσιο της έρευνας με την επίθεση που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο σε ένα πολιτιστικό κέντρο και μια συναγωγή από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας 30χρονος και ένας 25χρονος άνδρας, που συνελήφθη χθες Πέμπτη, είναι ύποπτοι ότι έκρυψαν το αυτόματο τουφέκι M95 το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης των επιθέσεων, ο Όμαρ αλ Χουσέιν.

Στις 14 Φεβρουαρίου ο Χουσέιν άνοιξε πυρ στο πολιτιστικό κέντρο όπου ήταν σε εξέλιξη μια συζήτηση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, παρουσία και του Δανού σκιτσογράφου Λαρς Βιλκς ο οποίος αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» των φονταμενταλιστών από το 2007, όταν σχεδίασε τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου. Από τα πυρά σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Λίγο αργότερα εξαπέλυσε νέα επίθεση έξω από τη μεγάλη συναγωγή της Κοπεγχάγης, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο ακόμη, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Αρχικά η αστυνομία δεν πίστευε ότι ο Χουσέιν ανήκε σε κάποιον εξτρεμιστικό ισλαμικό πυρήνα. Όμως στις 15 Φεβρουαρίου συνέλαβαν δύο ανθρώπους και έναν τρίτο αργότερα τον ίδιο μήνα. Αυτή την εβδομάδα έκαναν έρευνα σε 13 σπίτια στην Κοπεγχάγη και τις γύρω περιοχές και συνέλαβαν δύο ακόμη υπόπτους.