ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ερευνά στη Δυτική Όχθη ενδεχόμενη απαγωγή

Ισραήλ: Ο στρατός ερευνά στη Δυτική Όχθη ενδεχόμενη απαγωγή

Έρευνες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς υπάρχει υποψία απαγωγής ενός νεαρού Ισραηλινού, ο οποίος φέρεται να αγνοείται σε μια περιοχή κοντά στη Χεβρώνα, ξεκίνησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες - Ο στρατός συνέλαβε μια Παλαιστίνια βουλευτίνα.

«Ο νεαρός Ισραηλινός εξαφανίστηκε ενώ κατευθυνόταν προς ένα παλαιστινιακό χωριό για να βρει εργαλεία ή να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να αλλάξει ένα σκασμένο λάστιχο», ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η αστυνομία εξετάζει μια περίπτωση πιθανής απαγωγής και ήδη στρατεύματα ξεκίνησαν «εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή» του χωριού Μπέιτ Ανάν κοντά στη Χεβρώνα, καθώς εκεί βρίσκεται το σημείο όπου σύμφωνα με τις αναφορές εθεάθη για τελευταία φορά ο νεαρός.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενμπεργκ σημείωσε ακόμα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί, ανταποκρινόμενες σε μια κλήση έκτακτης ανάγκης από έναν Ισραηλινό, ο οποίος ανέφερε «ότι ένας φίλος του, που βγήκε από το αυτοκίνητο προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για να αλλάξει ένα λάστιχο, έχει χαθεί».

«Είναι σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας έρευνα στην περιοχή για αυτόν», δήλωσε ο Ρόζενμπεργκ, συμπληρώνοντας: «Είμαστε ανήσυχοι. Mιλάμε για μια περίπτωση που αφορά την ασφάλεια και πιθανή απαγωγή, αλλά δεν είναι σαφές».

Τα Ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τον αγνοούμενο ως έναν νεαρό, ηλικίας 22 ετών, από περιοχή στο νότιο Ισραήλ. Ούτε ο στρατός, ούτε η αστυνομία έχουν δώσει πάντως επισήμως στοιχεία για την ταυτότητα του αγνοούμενου.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε μια Παλαιστίνια βουλευτίνα

Την ίδια ώρα, ο στρατός συνέλαβε τη βουλευτίνα Χαλίντα Τζάραρ, γνωστή προσωπικότητα της παλαιστινιακής πολιτικής, στο σπίτι της στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Η Χαλίντα Τζάραρ είναι η 16η Παλαιστίνια κοινοβουλευτική που συλλαμβάνεται από το Ισραήλ, σε σύνολο περίπου 130 βουλευτών.

Η βουλευτίνα, στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), συνελήφθη «εξαιτίας των σημαντικών κινδύνων για την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τις κατηγορίες που βαρύνουν τη βουλευτίνα.

Η Τζάραρ υποκίνησε «σε βίαια επεισόδια και τρομοκρατικές ενέργειες τους τελευταίους μήνες», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Παλαιστίνια βουλευτίνα ανήκει στο FPLP, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ.

Η Τζάραρ είχε λάβει τον Αύγουστο του 2014 στο σπίτι της από Ισραηλινούς στρατιώτες μια διαταγή να εγκαταλείψει τη Ραμάλα σε διάστημα 24 ωρών και να μετακομίσει στην Ιεριχώ, που βρίσκεται επίσης στη Δυτική Όχθη. Δεν θα μπορούσε να φύγει από την Ιεριχώ για διάστημα έξι μηνών, παρά μόνο με άδεια του ισραηλινού στρατού.

Παράλληλα, η Παλαιστίνια βουλευτίνα είχε αρνηθεί να υπογράψει ένα έγγραφο που επιβεβαίωνε ότι έλαβε τη διαταγή αυτή.

Ο ισραηλινός στρατός την κατηγορούσε ότι αποτελεί απειλή «για την ασφάλεια της περιοχής», όμως ακόμα και η ίδια αγνοούσε εντελώς τις ακριβείς κατηγορίες εις βάρος της, όπως είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των Παλαιστίνιων κρατούμενων, ο στρατός εμφανίστηκε εκ νέου σήμερα τα ξημερώματα στο σπίτι της Τζάραρ, η οποία ήταν η πρώτη βουλευτίνα του FPLP που εκλέχθηκε στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο και ήταν αρμόδια για τα ζητήματα που αφορούσαν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Σχετικές ειδήσεις