ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Αιματηρό τέλος της ομηρίας στο Πανεπιστήμιο – 147 οι νεκροί

Κένυα: Αιματηρό τέλος της ομηρίας στο Πανεπιστήμιο – 147 οι νεκροί

Στους 147 νεκρούς ανήλθε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσαν Σομαλοί ισλαμιστές εναντίον του Πανεπιστημίου της Γκαρίσα στη βορειοανατολική Κένυα – Τερματίστηκε η ομηρία.

«Ενημέρωση: 147 νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί στην επίθεση στο Γκαρίσα», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προσθέτοντας ότι «Η επιχείρηση που διεξήγαγαν οι δυνάμεις ασφαλείας με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο του Πανεπιστημίου έχει ολοκληρωθεί και οι 4 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί», σχεδόν 16 ώρες μετά την έναρξή της.

«Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί», ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιβεβαίωσε επίσης στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η ομηρία έχει τερματιστεί» στην Γκαρίσα, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Σομαλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «587 άνθρωποι απομακρύνθηκαν» από το χώρο του Πανεπιστημίου, ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν οι 500 και πλέον άνθρωποι βρίσκονταν μεταξύ των ομήρων που οι Σεμπάμπ υποστήριζαν ότι κρατούσαν ομήρους ή επρόκειτο για φοιτητές που είχαν κρυφτεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, οι μαχητές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ που αποκεφάλισαν χριστιανούς φοιτητές, υποστήριξαν ότι συνεχίζουν να κρατούν πολλούς ομήρους εντός της πανεπιστημιούπολης, σχεδόν 2 ώρες αφότου ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τζόζεφ Ενκαϊσέρι ισχυρίστηκε ότι η ομηρία βαίνει προς το τέλος της.

«Συνεχίζουμε να ελέγχουμε το πεδίο και κρατάμε πολλούς ομήρους», επισήμανε ο Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος αρμόδιος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της αλ Σεμπάμπ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ωστόσο τον αριθμό των ομήρων.

«Γύρω μας κείτονται επίσης νεκροί, πολλοί περισσότεροι νεκροί από τα πτώματα που περισυνέλεξαν», προσέθεσε ο Μούσαμπ…

Καταδικάζουν Λευκός Οίκος και ΟΗΕ – Η Γαλλία προσφέρει βοήθεια στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» την επίθεση των Σομαλών ισλαμιστών που στοίχισε τη ζωή σε 147 άτομα.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον αθώων ανδρών και γυναικών στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα», τόνισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Ουάσιγκτον επιπλέον προσέφερε τη βοήθειά της στο Ναϊρόμπι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά της, η Γαλλία «είναι έτοιμη να συνεργαστεί» με την Κένυα «στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», μετά την επίθεση εναντίον του πανεπιστημίου, επισήμανε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό των κενυατικών αρχών και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με εκείνες στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου του μεγάρου των Ηλυσίων.

Παράλληλα, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Κένυας, που πρέπει να αντιμετωπίσει την πλέον επιθετική τρομοκρατία, αυτήν που επιτίθεται εναντίον των νέων, της γνώσης και της εκπαίδευσης», ενώ ο Φρανσουά Ολάντ «συμμερίζεται την οδύνη των πολυάριθμων θυμάτων της επίθεσης εναντίον του Πανεπιστημίου της Γκαρίσα και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, καταδίκασε επίσης με έντονο τρόπο «την τρομοκρατική επίθεση» των ισλαμιστών Σεμπάμπ.

Σχετικές ειδήσεις